Всеки си задава въпроса какъв е смисълът на живота и в някакъв момент прави своята равносметка. Дали имате вярна самопреценка обаче? Изследователите смятат, че ако откриете себе си в следните факти, то непременно може да се каже, че сте успял човек и ви е предопределено да постигнете много.

1. Реализирали сте се професионално.

Ако работите това, което обичате, и сте добър в това, което правите, то вие със сигурност сте успял. Това дава самочувствие и сигурност, че можете да бъдете независими и да избирате работното си място. Или най-малкото – да имате високи изисквания към работодателя си.

2. Умеете да разрешавате проблеми.

Това качество не е присъщо на всеки човек, защото се изискват различни умения, съобразителност, а и способност да се поставиш на мястото на другия. Разрешаването на проблеми в критични ситуации показва, че вие сте далновиден и мислите една крачка пред останалите.

3. Нищо не може да ви спре да осъществите целите си.

Целеустремеността е положително качество, прекалената амбиция – не. Когато знаете какво искате от живота, е по-лесно да го осъществите.

4. Притежавате неуморна упоритост.

Упоритостта помага да се поддържате в добра форма. Не бъркайте с инатливостта обаче. Упоритост се проявява там, където има смисъл и си струва. Инатът е неприятна черта на характера.

5. Не се боите да задавате въпроси.

Глупав е само онзи въпрос, който не е бил зададен. Питайте, питайте, питайте! Това показва, че не се отнасяте презрително към останалите, че не ви е срам да признаете, че не знаете нещо, освен това ви дава шанс да научите нещо ново.

6. Никога не се предавате.

Всеки може да претърпи неуспех, но това не е повод да се откажете. Успелият човек винаги намира начин. А понякога неуспехът се превръща в предпоставка за бъдещ успех.

7. Съзнавате, че промяната е във ваши ръце.

Вие и само вие управлявате съдбата си. „Някои са родени велики, други постигат величие, а трети изпитват влиянието им.” (Уилям Шекспир)

Вие от кои сте?

Цветелина Велчева