Морковите са полезни и със сигурност заслужават място на нашата трапеза. Нека видим защо.

Морковите могат да бъдат оранжеви, жълти, лилави, бели или червени, но независимо от цвета им, те са полезни за здравето. Най-широко разпространени са оранжевите моркови с леко сладникав вкус, които произхождат от Холандия и започват да се отглеждат около 16ти век. Тези вкусни зеленчуци, заедно с пащърнака, копъра, магданоза и кимиона, принадлежат към семейство Umbelliferae (наречено така заради цветовете на растенията, напомнящи чадърче).

Витамин А и бета-каротин

Един средно голям морков (около 75 грама) осигурява впечатляващите 210% от препоръчителния дневен прием на витамин А. Този витамин играе важна роля за поддържането на здрава имунна система, зрение, репродуктивни способности, клетъчни функции и еластичност на кожата. В царството на растенията единствено сладките картофи са по-богати на витамин А от морковите. Морковите са чудесен източник на провитамин А, съдържащ прекурсор на витамин А под формата на каротеноиди. Основният провитамин А каротеноид е бета-каротина, въпреки че алфа-каротина и бета-криптоксантина също играят важна роля. Организмът ни превръща тези елементи във витамин А, който след това се преработва в ретиноева киселина (активната форма на витамина), чрез която се осъществяват важни биологични функции.

Антиокидант

Антиоксидантите предотвратяват увреждането на клетките в следствие на окислителни процеси, протичащи в организма. Морковите съдържат различни антиоксиданти, всеки от които има своя уникална защитна функция. Бета-каротинът е най-често срещаният антиоксидант, особено в оранжевите моркови. Други антиоксиданти, които се съдържат в морковите са алфа-каротин, лутеин, кафеена киселина, кумарова киселина, ферулинова киселина и антоцианидини. Това означава, че който и сорт моркови да изберете, той със сигурност ще осигури на организма ви голяма доза антиоксиданти.

„Яжте моркови, за да виждате в тъмното”?

Сигурно като деца сте чували да ви казват, че ако ядете много моркови ще започнете да виждате като котките в тъмното. Изглежда този мит се е появил по време на Втората световна война. Британската преса публикува статия за Джон „Котешки очи” Кънингам, пилот на изтребител, според която той можел да вижда идеално през нощта, защото ядял моркови. Тази „новина” придобила такава популярност, че хората започнали да ядат повече моркови, вярвайки, че така ще могат да виждат на тъмно при честите спирания на тока по това време. Оказва се, че историята била измислена, за да прикрие факта, че британците разполагали с нов вид радари, които им помагали да локализират бомбардировачите.

Полезни ли са морковите за очите?

Виждането в тъмното може и да е мит, но все пак вярно ли е, че морковите са полезни за очите? Според whfoods.com

„Учени от института Джулс Щайн към Калифорнийския университет в Лос Анджелис са установили, че жени, които ядат моркови поне два пъти седмично страдат по-рядко от глаукома в сравнение с жени, които консумират моркови по-рядко от веднъж седмично.”

Различни изследвания показват, че влошеното зрение поради недостига на витамин А, може да се подобри, ако се увеличи приемът на този витамин. Освен това е известно, че витамин А играе важна роля като компонент на родопсина (протеин, които абсорбира светлината в рецепторите на ретината) и като подкрепя функционирането на роговицата и конюктивната мембрана. Имаме много основания да смятаме, че морковите наистина са полезни за очите.

Укрепване на сърдечносъдовата система

Най-често изучаваните здравословни ползи от морковите изглежда са свързани със сърдечносъдовата система. Десетгодишно проучване в Холандия показва, че хора, които ядат моркови всеки ден имат много по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Смята се, че това се дължи на защитната роля на антиоксидантите, които се съдържат в морковите.

Намаляване на риска от рак на простатата

Според EuropeanJournalofNutrition различни изследвания показват, че мъже, които често консумират моркови, е по-малко вероятно да се разболеят от рак на простатата. Смята се, че това се дължи на високите нива на каротеноиди.

Изберете био

Органичните моркови почти винаги са по-добри на вкус, по-богати на хранителни вещества и не са били пръскани с вредни пестициди. Концентрацията на полезни вещества е най-висока точно под външната обвивка, затова винаги когато имате възможност си купувайте органични и само ги измивайте без да ги белите.

Източник: Organichno.com