Всеки натурален сок съдържа въглехидрати (глюкоза, фруктоза и захароза) - отлични източници на енергия за растящия организъм; органични киселини (лимонена, ябълчена),   които подобряват апетита и подпомагат храносмилането; витамини и микроелементи (А, С, калий, калций, магнезий), които са необходими за нормалния метаболизъм.

В същото време различните видове сок имат противопоказания и начин за въвеждане в менюто на малкото дете.

Коя е най-здравословната напитка, колко сок може да се дава на бебето на ден и по какво се различава пастьоризираният от стерилизирания сок, разказва диетологът д-р Юлия Зотова.

От разнообразието на плодови и зеленчукови сокове в бебешкото меню е добре да включим само няколко вида. Най-популярните от тях:

- Ябълката и крушата са бистри сокове. Те се приемат за хипоалергенен и се препоръчват за деца под тригодишна възраст.

- Сокът от праскова е богат на витамин А, калий и пектинови фибри. Препоръчва се в периода на интензивен растеж и след инфекциозни заболявания.

- Сок от тиква и морков. Те са богати на бета-каротин (витамин А). Добре е да се използват както през, така и извън сезона (зима-пролет), за да се компенсира липсата на витамини и да се подобри настроението на хлапето.

- Доматеният сок съдържа витамини А, С, В1, В2, минерали – калий, мед, желязо и органични киселини. Също така в напитката има голямо количество диетични пектинови фибри, които подпомагат храносмилането.

Освен еднокомпонентните сокове полезни са и миксовете, които имат по-висока хранителна стойност. Например: с богата палитра от витамини и микроелементи са тези от ябълка и касис, червени боровинки и малини, банани и портокали.

Кои сокове са по-здравословни

Всеки вид сок има своите предимства и недостатъци.

Соковете с парченца плод съдържат голямо количество растителни фибри и пектинови влакна. Препоръчват се за деца склонни към запек, тъй като засилват моториката на стомашно-чревния тракт.

Пречистените сокове са по-подходящи за деца под тригодишна възраст и тези, които имат склонност към чревна дискинезия (проблеми със жлъчката).

Разредените сокове се препоръчват за деца със заболявания на стомашно-чревния тракт и панкреаса, както и с проблеми със зъбния емайл, тъй като съдържат по-малко киселини, които могат да влошат кариеса.

Колко сок могат да пият децата на ден

За деца под 1 година можете да изчислите обема на сока по формулата: възрастта на детето в месеци трябва да се умножи по 10 - получавате дневната норма в милилитри, но тя не трябва да надвишава 100 милилитра.

- Деца от една до две години: не повече от 150 мл. на ден.

- 3-6 години - 150-180 мл.

- 7-18 години - не повече от 200-250 мл. на ден.

Пастьоризиран или стерилизиран

Съгласно разпоредбите соковете от промишлено производство могат да бъдат пастьоризирани или стерилизирани. Именно те са за предпочитане за деца до 3 години.

- Пастьоризираният продукт не съдържа живи бактерии и може да се съхранява до три месеца.

- Стерилизираната напитка е без бактерии, а такъв сок се съхранява 1 година.

Мона Василева / Новите родители