Мит е, че консумирането на моркови ще подобри зрението ви.

Истина е, че морковите са източник на силния антиоксидант бета каротин. Тялото го превръща във витамин А, който влияе благоприятно върху зрението. Морковите биха помогнали за цялостното здраве на човек, но в комбинация с желязо и други минерали и витамини.

Ако сте повярвали, и вие сте жертва на пропаганда, започната през Втората световна война от известна кампания на британското правителство. В опита си да скрие новата си технология с радиолокационна станция, която позволява на Кралските военновъздушни сили да се прицелват по-точно в немските бомбардировачи по време на нощните мисии, Великобритания лъже, че пилотите им имат толкова добро зрение през нощта, защото са подложени на строга диета на богатите на витамини моркови.

Няма доказателства, че британската пропаганда успешно е заблудила нацистите, но успява да измами обикновените граждани. Твърдението се загнездва в общественото съзнание и англичаните бързо увеличават приема на моркови, дори започват да сеят повече от тях в градините си.