1. През по-голямата част от живота си бях в позицията на слаб човек. Ето защо реших да сложа край на това.

Омръзна ми да позволявам на другите да ме газят, да мълча, когато някой ме обиди. Да, желанието ми да отстоявам себе си, ми причини проблеми в приятелствата и романтичните връзки.

Имаше хора, които не можеха да се примирят с промените, които ми се случиха. Имаше и такива, чието поведение не исках да търпя до себе си, когато вдигнах стандартите си. Друга категория бяха и онези хора, които вече съм надраснала.

2. Животът е твърде кратък – нека престанем да повтаряме едни и същи доводи отново и отново.

Нямам намерение да се ядосвам на човек, който се е държал неуважително с мен. Ако го направи веднъж, съм готова да му дам само още един шанс.

Продължили и занапред по същия начин, то тогава всичките му извинения нямат никакво значение. Когато ги изрича, той очевидно не ги мисли. Явно не научава нищо. Ето защо не служава и една секунда от моето време.

3. Различните мнения са едно, но различните морални концепции са съвсем друго.

Възпитана съм, че фактът, че различните хора имат различни мнения, е хубаво нещо и че не трябва да съдим другите заради убежеднията им.

Но има разлика между приятел, който мрази любимото ми предаване, и такъв, който ненавижда цяла група хора. Не е нужно да обяснявам защо животът на някого е толкова ценен, колкото на всички останали.

4. Защо да продължите да общувате, ако тази връзка не носи никакви положителни емоции?

Няма да продължа да пускам човек в моя свят само защото имаме обща история.

Ако не можем да се разберем в момента, ако така или иначе почти не говорим и ако този човек внася повече стрес, отколкото радост в живота ми, тогава наистина няма причина да продължа да общувам. Нямам нито времето, нито енергията да забавлявам хора, за които нямам никакво значение.

5. Омръзна ми да се правя на добра единствено и само за да избегна конфликт.

Не ме интересува дали изглеждам твърде емоционална в очите на другите, неразбираема или дори зла.

Обикновено хората, които допускат грешки, не обичат да бъдат критикувани. Всъщност те просто не искат да растат и да се усъвършенстват. Следователно, ако не зачеркна другите от живота си, те ме зачеркват.

6. Заслужавам да живея в мир със себе си.

Няма да се занимавам с някой, който не ме уважава. Няма да се стресирам, само за да звуча учтиво.

Не мисля, че трябва да продължите да общувате с някакъв токсичен човек, само защото той е член на вашето семейство или ваш стар приятел. Ако ме прави нещастна, ще го изхвърля от живота си. Няма значение кой е той.

7. Това е естествен процес.

Просто забравям да ви напиша съобщение. Забравям да обсъдя с вас плановете си за бъдещето.

Толкова съм заета със собствения си живот, че ти отиваш на заден план. Това не е умишлено. Такъв е животът.

Източник: cluber.com.ua