"Нехая, че е тесен пътят стар или че свитъкът изписан е с беда: на своята съдба съм господар, защото аз владея своята душа." Това се казва в края на поемата "Непобедим" на Улям Ърнест Хенли – любим стих на Нелсън Мандела, с който южноафриканският лидер поддържал духа си бодър по време на 27-те години, прекарани в затвора.

Стиховете припомня блогърът Марк Черноф, който често посвещава времето си на това да пише ценни размисли за живота и щастието в marcandangel.com. В последния си материал в блога, който носи неговото име и това на съпругата му Ейнджъл, той разказва, че работи с организация в САЩ, в която се срещат предприемачи и търсачи на свобода и щастие на име The Shrink for Entrepreneurs. Това са хора, които „маршируват под ритъма на собствени барабани” и са измислили находчиви стратегии, за да ръководят съдбата си.

„Дори да не управлявате собствен бизнес (все още), може да възприемете предприемаческото мислене, за да станете по-целеустремени, по-фокусирани, щастливи и свободни от нежелани задръжки”, съветва читателите си Марк. Той изброява 7 погрешни начина на мислене, които не забелязваме в ежедневието, но които ни пречат да бъдем господари на съдбата си.

Ето кои са те.