7 погрешни начина на мислене, които ни пречат да бъдем господари на съдбата си

29 януари 2018 г., 11:20
1565

Снимка: Shutterstock

 

"Нехая, че е тесен пътят стар или че свитъкът изписан е с беда: на своята съдба съм господар, защото аз владея своята душа." Това се казва в края на поемата "Непобедим" на Улям Ърнест Хенли – любим стих на Нелсън Мандела, с който южноафриканският лидер поддържал духа си бодър по време на 27-те години, прекарани в затвора.

Стиховете припомня блогърът Марк Черноф, който често посвещава времето си на това да пише ценни размисли за живота и щастието в marcandangel.com. В последния си материал в блога, който носи неговото име и това на съпругата му Ейнджъл, той разказва, че работи с организация в САЩ, в която се срещат предприемачи и търсачи на свобода и щастие на име The Shrink for Entrepreneurs. Това са хора, които „маршируват под ритъма на собствени барабани” и са измислили находчиви стратегии, за да ръководят съдбата си.

„Дори да не управлявате собствен бизнес (все още), може да възприемете предприемаческото мислене, за да станете по-целеустремени, по-фокусирани, щастливи и свободни от нежелани задръжки”, съветва читателите си Марк. Той изброява 7 погрешни начина на мислене, които не забелязваме в ежедневието, но които ни пречат да бъдем господари на съдбата си.

Ето кои са те.

1. Да пренебрегваме това, което можем да контролираме. Огромна свобода и сила ще ви връхлетят в минутата, когато видите себе си като „причината” в уравнението „причина”=”следствие”, казва Марк. Мислите и поведението ни създават нашата реалност. Всяко наше действие (или бездействие) има значение. Щом управляваме мислите си, значи ръководим действията си и резултатите от тях – всичко, което ни се случва. Разбира се, понякога ни се случват неща, които са извън нашия контрол, но ако се потопим в тях, вместо да вървим насреща, ще видим, че така ще извлечем най-добрите възможни резултати за себе си. С други думи, не е най-важно какво ни се случва, а как реагираме спрямо него. Обектите и събитията в живота ни сами по себе си не са стресиращи. Те стават такива, когато ние ги възприемем като източници на стрес.

2. Да се тревожим за това, което не можем да контролираме. Можем да контролираме доста неща в живота си, но понякога да открием същинската свобода може да означава просто да се научим да приемаме. Да приемаме нещата, които абсолютно не можем да променим. Или да разберем кое е това, което ни спира да се развиваме отвътре и да изградим живота, който желаем.

3. Да вярваме в нечия чужда дефиниция за успех. Психологическите корени на почти цялото нещастие, което изпитваме, произхождат от нуждата за външно потвърждение. Тя възниква, когато се опитваме да измерваме себе си на базата на мнението на другите. Не е важно какво мислят другите, а какво ние самите мислим за себе си. Това означава да бъдеш „господар на съдбата си”.

Прочетете целия текст в Менижър Нюз.

Ключови думи:
Коментари