Познавате ли човек, който е убеден, че всичко, което казва или мисли, е грандиозно? Този човек вероятно е мегаломан. Обикновено мегаломаните омаловажават другите, защото чувстват, че ги превъзхождат – във всяко едно отношение.

Въпреки че често срещаме хора, които се гордеят със себе си и живеят с твърдата вяра, че са най-добрите, не е лесно категорично да ги окачествим като мегаломани. Ако тези хора имат висока самооценка, ако омаловажават постиженията и личността на околните, то това може да е знак за нарцисизъм.

Каква е мегаломания?

Мегаломанията е психологическо състояние със симптоми на нарцистично разстройство на личността. Въпреки това, за да се определи дали човек е мегаломан, психолозите обръщат внимание на това дали той има заблуждаващи идеи, илюзии за сила, значимост и всемогъщество, което го кара да вярва, че е най-добрият.

Често исторически личности като Наполеон Бонапарт, Хитлер, Сталин са посочвани като пример за личност с мегаломански и нарцистични черти. Според анализатори именно тези черти са били мотивиращата сила, която ги е карала да преследват целите си. Нещо повече, ако разгледате по-внимателно поведението на тези лидери, ще разберете, че всички те са вярвали, че са единствените способни хора в света, които могат да спасят родните си земи и да завладеят други страни.

Накратко, мегаломаните вярват, че са способни на това, което никой друг не може да направи, имат силно преувеличена концепция за себе си, опитват се по всякакъв начин бъдат социално валидирани, дори с помощта на властта, с която разполагат. Въпреки че демонстрират сила и безгранично самочувствие, в действителност са неуверени и несигурни в себе си.

Седем отличителни черти на мегаломаните:

  • Те вярват, че превъзхождат другите във всяко едно отношение.
  • Чувстват се непобедими и способни да разрешат всеки проблем.
  • Те са манипулативни, благодарение на което винаги успяват да заемат позиции, позволяващи им да разполагат с власт.
  • Чувстват се всемогъщи.
  • Не признават грешките си, поради което и никога не се учат от тях.
  • Имат нарцистичен и идеализиран образ на себе си.
  • Суета, подкрепена от силно его.

Какво стои зад личността на мегаломана?

Мегаломаните отказват да осъзнаят, че дълбоко в себе си са плахи и търсещи любов хора. Ето защо, като защитен механизъм, те използват обиди и грубост, за да наложат своето фалшиво всемогъщество.

От друга страна, поради страха си да бъдат по-нисши от другите, те се присмиват на всеки, който ги кара да се чувстват застрашени и са склонни да навредят на този, който представлява заплаха за егото им.

Когато преувеличават своите способности и драматизират постиженията си, мегаломаните всъщност издават слабото си самочувствие и оскъдната способност да се изправят пред разочарованията и провалите си.

Тяхната арогантност може да ги накара да се чувстват самотни, защото хората просто не ги приемат. В други случаи те дори могат да се изолират. Тяхното чувство за превъзходство може да ги накара да стоят настрани от всички, които смятат за по-нисши.

Тази самота води до неизбежна емоционална празнота, която може да навреди на благополучието им.

Framar.bg