Начинът, по който започвате сутринта си обикновено дава тон и за останалата част от деня. Ако започнете без енергия и дните ви са непродуктивни, може би правите една от седемте сутрешни грешки.

Ето кои са те и как да ги избегнете. 

1. Не натискайте бутона „дрямка“

Специалистите в областта на съня твърдят, че будилниците с отлагане не са добра идея. Всеки път, когато натиснете „дрямка“ и заспите отново, навлизате на в цикъл на сън, който няма да можете да завършите. Затова, когато се събудите, се чувствате уморени и лениви.

2. Не оставайте свити в завивките

Когато се събудите, разтегнете краката и ръцете си, още преди да сте станали от леглото. Колкото повече се разтягате, толкова уверени и щастливи ще се чувствате през деня. Хората, които се събуждат свити като котка, обикновено са по-стресирани и сънливи през деня. 

3. Не започвайте деня с проверяване на пощата

Проверяването на имейли веднага щом се събудите ви разсейва от важните задачи, които трябва да свършите. Фокусирайте се върху продуктивните действия вместо просто да превъртате входящите съобщения.

4. Не оставяйте леглото неоправено

Колкото и невъзможно да изглежда, оправянето на леглото сутрин увеличава продуктивността ви през останалата част от деня. Освен това този важен навик е първата стъпка към изграждането и задържането на още полезни навици. 

5. Избягвайте кафето

Ако сте от хората, които не могат да си отворят очите без чаша кафе сутрин, време е да преразгледате този навик. Между 8 и 9 сутринта тялото ви произвевжда големи количества от регулиращия енергията и будността хормон кортизол. Ако пиете кафе преди 9:30, организмът ви ще намали произвеждането на кортизол, което може да намали бдителността и енергията ви.

6. Не се събуждайте в тъмното

Вътрешният часовник на тялото ни е чувствителен към светлина и мрак. Ако се събуждате на слаба светлина, ще бъдете по-сънени. Дръпнете щорите и ако навън е още тъмно, включете достатъчно силна лампа. 

7. Навиците са всичко

Според учените волята ни е ограничен ресурс и ако го изразходваме за дребни неща, които удължават сутрините, ще имате по-малко енергия през деня. Фокусирайте се върху това да се приготвите и създайте поредица от навици, която може да изпълнявате „на автопилот“ сутрин, за да запазите резервите си от воля за останалата част от деня. 

Източник: Bright Side