Нека започнем с това, че няма човек, който да не лъже. Това е нещо всекидневно и нормално. Но ако смятате, че спестяването на истината касае важни неща като верността или съвместното щастие, може би трябва да проверите. 

За жалост науката не може със сигурност да ви каже дали партньорът ви спи с други хора, но се справя все по-добре, когато трябва да посочи дали някой, особено този до вас – се опитва да ви спести истината.

Ето седем начина да разберете дали вашата половинка не крие нещо важно от вас.

Попитайте приятел

Другите хора – дори непознатите – имат необикновената способност да усещат, когато нещо не е наред в нечия чужда връзка.

Психолози са изследвали този феномен с двойки, който трябвало да нарисуват заедно даден предмет, като единият участник е с вързани очи, а другият трябва да му дава инструкции какво да рисува. Цялото нещо е записано на видео. Преди да започнат учените карат двойките насаме да отговорят на няколко въпроса за връзката си, които включват дали или не, някога са изневерявали на партньора си. 

Изследването сочи, че дори само като гледат двойката да прави нещо, което изисква сътрудничество, външният наблюдател може да открие дали двойката е щастлива и дали е имало изневяра. 

„Хората правят изключително точни преценки за другите в множество ситуации само след кратко наблюдение на поведението им“ – пишат учените. 

Премислете, докато правите нещо друго

Хората по принцип не са добри в преценката на характера – поне съзнателно. Когато им се даде време, за да премислят действията на другия подсъзнателно, те са доста по-добри в различаването на истината от лъжата. 

През 2013 г. екип от психолози събира жури от студенти, които да наблюдават как хората дават показания и да преценят дали те лъжат, или казват истината. Студентите, които са имали време да премислят преди да вземат решение – доколкото са били принудени да мислят за нещо различно от случая, който преценяват – са се справили по-добре с преценката дали човекът отсреща лъже.