Със сигурност сте имали моменти в живота си, когато ви се е искало да можете да прочетете мислите на някого. Истината е, че има психологически трикове, които могат да ви помогнат в това начинание, без да се налага да владеете фокуси и магии.

1. Следете очите.

Погледът вдясно и нагоре издава склонност към лъжа или прикритост, защото тези движения активират въображението. Погледът наляво и надолу пък означава, че говорещият или се опитва да си припомни нещо, или си подрежда мислите.

2. Прекалено усилено кимане.

Понякога, когато говорим за нещо, което не представлява особен интерес за събеседника ни, той започва активно да кима с глава. Замислете се и ще осъзнаете, че ви се е случвало. Също така, ако човек се съмнява в способността си да следва инструкции, също кима активно. Затова забележите ли подобни жестове, забавете темпото и пробвайте друг подход.

3. Фалшива усмивка.

Мнозина се оплакват, че бръчиците ги застигат прекалено рано. Това, което не знаят обаче, е, че именно бръчките показват дали усмивката е искрена, или не. Фалшивите усмивки не са заразни, следователно очите не се усмихват заедно с устните.

4. Стисната челюст.

Стиснатата челюст е сигурен знак за стрес. Ако забележите някой да го прави, значи си мисли за нещо неприятно или притеснително. Стискането на челюстта се случва на подсъзнателно ниво, затова е достоверен знак.

5. Пресилена емоция.

Емоциите се появяват на лицето равномерно. Ако забележите, че едната половина на лицето е по-различна, почти сигурно е, че човекът се насилва, за да изрази емоция.

6. Вдигане на ръка.

По това как човек вдига ръка, когато иска да вземе думата, можете да познаете дали е интроверт, или екстроверт. Ако вдига изцяло изпъната ръка със сигурен жест, значи човекът има самочувствие и определено е екстроверт. Ако вдига едва-едва ръка, сгъната в лакътя, със сигурност е срамежлив и несигурен в себе си.

7. Дланите, дланите!

Жестовете с ръце могат да означават най-различни неща. Някои от най-важните са следните: 1) ако дланите ви сочат нагоре, докато говорите, означава, че или питате, или предлагате нещо; 2) ако дланите ви сочат надолу, когато говорите, означава, че нареждате или изисквате нещо. Първото издава несигурност, второто – категоричност.