Човекът, извършил революция в бебешкия свят с книгата си „Грижи за бебето и детето“, издадена преди 72 години - американският учен, педиатър и педагог Бенджамин Спок, е легенда за поколения родители със своите идеи за отглеждане и възпитание.

Днес обаче съвременни специалисти в тази фина материя – отглеждане и възпитание на най-малките, се съмняват в някои някои негови съвети и ги оспорват. Ето кои от възгледите му се приемат нееднозначно:

1. Приспиване „по Спок“

Знаменитият радикален метод за справяне с дете, което не иска да заспи, гласи: „Сложете детето в леглото в подходящ момент, с нежен глас му пожелайте „Лека нощ“, излезте от стаята и не се връщайте. Повечето деца в първата нощ крещят гневно 20-30 минути, а след това, виждайки, че нищо не се случва, внезапно заспиват. На следващия ден те ще плачат само 10 минути, а на третия ден обикновено въобще не плачат.“

Съвременният психолог и специалист по детско-родителски отношения Людмила Петрановская критикува идеята детето да се оставя само в книгата си „Тайната опора. Привързаността в живота на детето“. Тя напомня, че в много традиционни култури бебетата прекарват първата година от живота си прегърнати от майката.

По мнението на Петрановска ако опасенията, че ще се разглези и приучи да го носят на ръце са верни, то хората ще искат това едва ли не докато станат възрастни.

2. Отказ от нощно хранене

Съмнителна е препоръката за отказване от нощното хранене, ако детето тежи не повече от 4,5 кг.

„Ако детето е вече на месец и тежи около 4,5 кг, но все още се буди за нощно хранене, мисля, че е разумно да не бързате към него с млякото… Изобщо децата, които тежат около 4,5 кг и се хранят нормално през деня, не се нуждаят от нощно хранене“.

Днес лекарите са убедени, че не трябва нощното хранене да се прекратява толкова рано: именно то стимулира изработката на хормона пролактин, отговорен за образуването на млякото от гърдите. Важно е нощните хранения да се запазят, докато бебето се нуждае от тях. Специалисти препоръчват да се храни толкова често, колкото детето иска и денем, и нощем.

3. Игнориране на плача

Ако детето капризничи или плаче, „по Спок“ не е нужно да реагираме на това: „Някои деца повръщат лесно, когато са възбудени. Това плаши майката, тя гледа детето с тревожен поглед, притеснява се, старае се да почисти бързо и в стремежа си да го защити, следващия път мигновено тича към него, когато заплаче…

Ако майката реши да го научи да заспива без викове и плач, тогава тя не трябва да се отклонява от планирания план и да не влиза в детето. "

Резултатите от неотдавнашно изследване, проведено от американски учени, свидетелства, че майката може смело, без да се страхува от нищо, да следва своя майчински инстинкт.

Колкото повече прегръдки и носене на ръце, колкото повече контакт с ръце, колкото повече мамино внимание и грижа, толкова по-успешно, уверено в себе си, добро и здраво ще стане детето психически и физически, когато порасне. До тези изводи изследователите са стигнали, анализирайки данните за детството и живота им като възрастни на повече от 600 души.