Швеция, Норвегия и Финландия оглавяват постоянно класациите, свързани с щастието на хората, цялостното качество на живот и образованието, пише Мениджър Нюз. Какво прави тези нации толкова специални? Нека да видим някои неща, които се случват единствено в северните страни…

Финландските бебета спят в кутии

От 30-те години на миналия век финландските майки, очакващи дете, получават специален подарък от правителството – картонена кутия, пълна с всички необходими вещи за отглеждането на мъничето през първите няколко седмици от раждането му. В нея откриваме дрехи, пелени, матраче, кърпи и козметични продукти, чиято стойност определено надхвърля 140 евро.

Нещо повече – малкият матрак може да се побере в дъното, като по този начин кутията се превръща в първото легло на бебето.

Днес почти 95 процента от майките избират тази подаръчна кутия (другият вариант е кеш).

Именно идеи като тези правят финландските родители едни от най-щастливите на света.

Шведските затворници пекат торти, вместо да планират опити за бягство

През 2006 г. пазачите в затвора Norrätlje в Швеция забравят да заключат килиите на шест затворници в края на своята смяна. Ситуацията обаче се разиграва по доста по-различен начин, отколкото предполагате, въпреки че трима от осъдените излежават присъди за убийство). Вместо да се опитат да избягат, мъжете проникват в кухнята и си опичат шоколадова торта, докато гледат телевизия. И всичко това в малък форт, изработен от одеяло.

Уредниците не наказват затворниците. Последните от своя страна твърдят, че са прекарали „една от най-приятните вечери от доста време насам.“

Норвегия може би ще подари планина на Финландия

Какво бихте подарили на човек, който притежава всичко? Норвежците дават един особено креативен отговор на този вековен въпрос. През 2017 г. Финландия ще празнува 100 години от своята независимост. По този повод Норвегия планира да й подари цял планински връх.

"Все още има някои формални трудности и засега не съм взела окончателното решение", каза норвежкият премиер Ерна Солберг пред NRK. "Но вървим в тази посока." Със своите 1324 м. надморска височина сега най-високата точка във Финландия се намира на мрачна скала, известна като Халдитсьохка, която е част от по-голям склон с името Халти, на около 300 км. в Полярния кръг. Билото на върха Халти с най-висока точка от 1365 м е на километър навътре в Норвегия. Но преместването на границата с 40 м. по-нагоре в планината ще постави високото 1 331 м. било на Халдитсьохка във Финландия - и ще направи най-високата точка на страната със седем метра по-нагоре от сегашната.

Кръводарителите в Швеция получават SMS, когато спасят живот

Въпреки че в развитите страни кръводаряването бележи спад, Швеция не се примирява и прилага нови технологии, за да се справи с недостига и да насърчи дарителите.