Повечето хора са запознати с базовите характеристики на психопатията (което по същество е същото като социопатията, що се отнася до клиниката). Психопатите не чувстват съпричастност или разкаяние. Те са повърхностно очарователни и са склонни да манипулират околните за своя собствена изгода. Изследванията обаче откриват връзки между повече външни характеристики и психопатията, като вида на храната, която ядем, или музиката, която слушаме.

Психопатията се среща при около 1% от населението, но не се безпокойте — хората с психопатични черти, не са непременно серийни убийци. През 2005 г. неврологът Джеймс Фалън, изучавайки мозъчната активност на психопатите (включително убийци) в лабораторията, открива, че собственият му мозък показва много от същите модели на активност.

По-долу ще изредим шест неочаквани характеристики, свързани с психопатията, според скорошни проучвания. Имайте предвид, че е напълно възможно да притежавате някои от тях и да сте психически и емоционално нормални. Важно е да се отбележи, че много от проведените изследвания са малки. Но все пак е интересно да се обмисли потенциалната тъмна страна на често срещани човешки черти.

1. Учили сте бизнес

Различните работни места привличат хора с различни личности. Болезнено срамежливите хора не се занимават с продажби например, докато този вид работа може да е много привлекателен за някой отворен и екстравертен. Ако сте психопат, от друга страна, най-вероятно ще сте привлечени от бизнеса.

Датско проучване от 2017 г., в което се анализира по какъв начин личността на студентите корелира с избора им, установява, че тези, които имат по-високи резултати при оценка на т.нар. "тъмна триада" — колективен термин за нарцисизъм, макивелиаизъм и психопатия — са по-склонни да изучават икономика или бизнес, отколкото право или психология. "Желанието за власт, статут и пари, характерно за индивидите от тъмната триада", пишат изследователите, изглежда насочва избора им към тези специалности. С други думи, не че навлизането в света на бизнеса прави хората безскрупулни, а по-скоро безскрупулните хора са склонни да се занимават с бизнес.

2. Не прихващате прозявка

Психопатията често се свързва с липсата на емпатия към другите. Тя е много повече от способността да усещаме болката на другите. Една от теориите за заразителната прозявка е, че тя е реакция на емпатия, която се среща при много животински видове. Психопатите обаче не прихващат прозявка според проучване на 135 студенти в Тексас, проведено през 2015 г.. Студентите, които имат висока оценка за психопатия, не се прозяват толкова често в отговор на гледките на прозяващи се хора, установяват изследователите. Ако и вие сте железни в това отношение, то може да имате проблем със способността да проявявате емпатията.

3. Вие сте нощна птица

Нашият вътрешен часовник може да бъде наистина жесток понякога. Някои от нас просто никога няма да се превърнат в ранобудни чучулиги, колкото и да се опитват, а други никога няма да успеят да си лягат рано. До известна степен циркадният ни ритъм е генетично заложен, макар че се променя през целия живот. Хората с антисоциални тенденции обаче са по-склонни да стоят будни до късно. Едно малко проучване през 2013 г. установява, че нощните птици показват по-високи резултати при оценка на чертите от тъмната триада, отколкото ранобудните чучулиги. Това си е една наистина полезна адаптация, ако имате предразположеност да вършите лоши дела, под качулката на тъмнината.

4. Обичате Еминем

Много меломани биха твърдели, че вкусът им отразява душата им, но в случая психопатичната личност може да повлиява плейлиста на своя притежател. Според пилотно проучване на Нюйоркския университет хората с психопатични черти са склонни да предпочитат "No Diggity" и "Lose Yourself" пред песни като "My Sharona". Резултатите не са съвсем твърди доказателства, но са достатъчно значими, че да накарат изследователите да проведат по-задълбочени изследвания върху колерацията между музикалния вкус и психопатичните черти.

5. Креативни сте

Желанието да се нарушават правилата невинаги води до желание за нарушаване на закона. Художниците и творците като цяло маршируват в собствения си ритъм. През 2016 г. филипински изследователи установяват, че някои черти, свързани с психопатията — особено смелостта — са свързани с резултатите от различен тест за дивергентното мислене — общ психологически метод за измерване на креативността. Поемането на риск помага да мислите по-творчески. Някои хора прехвърлят любовта си към риска върху платното, а други я ползват за по-зловещи неща.

6. Все още сте приятели с бившите си

Психопатите са известни със студените си сметки и манипулации, а тази черта може да ги накара да пазят отношения с бившите си дълго след като връзката им е приключила. Проучване от септември 2017г. на повече от 800 души установява, че хората с психопатични черти имат тенденция да задържат бившите в живота си за прагматични, транзакционни причини, като да се съберете с тях отново или да знаят дали разполагате с пари. "Нарцисистите мразят да се провалят или да губят, затова ще направят всичко по силите си да поддържат някаква връзка, ако не са направили избора да приключат нещата", както твърди експертът по нарцисизъм Тони Ферети.

Източник: Framar.bg