През годините, вероятно без да го осъзнавате, сте възприели някакви вярвания, които ви ограничават, които тихичко саботират усилията ви за персонално развитие. Ако започнете да обръщате по-голямо внимание на вътрешния си глас тези вярвания лесно ще се разкрият под формата на извинения. Ако трябва да сме честни, когато човек истински иска нещо, ще намери начин да го постигне. Ако не, ще си намери извинение… и после ще живее с това извинения всеки ден от живота си, пише блогърът Марк за marcandangel.com.

Именно това прави толкова хора по света нещастни. Всъщност всеки един от нас без изключение си намира извинения. Въпросът е да следим себе си, да внимаваме за извиненията, които сами си измисляме и превръщаме в ограничения, преди да са се превърнали в нещо, за което дълбоко да съжаляваме.

Можете да приемете този текст, като обаждане за събуждане.

Спрете да си измисляте извинения защо не можете да се справите с нещо и започнете да се фокусирате върху всички причини защо трябва да направите така че дадено нещо да се случи.

Сега е моментът да започнете да правите промени, дори когато ви е много по-лесно да си намерите извинение.

Без повече мързелуване. Без повече бързи и повърхностни решения. Без повече баламосване на другите. Без повече “Това ще го свърша утре.” Без повече такива извинения:

1.  “Твърде късно е.” – В действителност НЕ Е твърде късно да живееш живот, който да те накара да се чувстваш горд. Няма възрастова граница, след която да не можете да обърнете посоката. Да седите и да бездействате, живеейки живот, от който сте нещастни е една голяма и трагична загуба. Честно казано никога не е нито твърде рано, нито твърде късно да бъдете този, който имате потенциала да бъдете. Няма времеви ограничения – можете да спрете или да започнете, когато си поискате. Можете да се промените или да си останете същите. Можете да изкарате най-доброто или най-лошото от ситуацията. От вас си зависи да направите най-доброто. Правете неща, които ви плашат. Изживявайте емоции, които не сте изживявали. Прекарвайте време с хора, които са ви помогнали да се развиете. Живейте живот, с който ще се гордеете. И ако разберете, че не се справяте до момента, имайте куража да направите промяната.

2.  “Все още не съм достатъчно добър.” – Пълни глупости! Дайте най-доброто от себе си и не се страхувайте, че ще направите някоя грешка. Ако правите грешки значи правите нови неща, опитвате нови неща, учите се, живеете, предизвиквате себе си, променяте се, и променяте света към по-добро. Не можем да постигнем нищо стойностно без да  допуснем грешка. Няма значение за какво конкретно се отнася, ако чакате докато нещата са се нагласили съвсем и са ясни и точни, то тогава вечно ще чакате. И запомнете грешките не са провали, това е начинът, по който се учим и развиваме.

3.  “Първо ми трябва одобрение.” –  Това, което е правилно за вас, може да е грешно за другите, и обратното. Истината е, че светът не е такъв, какъвто е, а какъвто го виждаме ние. А всички ние го виждаме различно. Така че не се страхувайте да излезете от рамката. Няма проблем да излезете от отъпканите пътеки, щом знаете, че когато вървите по друг път, това е правилният път за вас. Някои хора могат да се опитват да съдят за постъпките ви и за свободата, която сте създали в живота си, когато сте избрали да бъдете верни на себе си. Ако се изправите пред такива хора, игнорирайте ги и продължете напред. Не позволявайте на останалите да ви объркат. Не се оставяйте друг да ви убеждава кое е най-доброто за вас. Сърцето ви вече знае това, вие просто трябва да се вслушате в него.

4.  “Не го заслужавам.” – Има два типа извинения. Първият ви кара да мислите, че не заслужавате нещо толкова красиво като любовта, уважението, успеха, и т.н. Другият ви кара да вярвате, че животът е несправедлив с вас като ви изпраща трудности и пречки. И в двата случая тези извинения само ви ограничават. Трябва да се отървете от тях. Когато се уловите да си мислите: “Защо на мен?”, попитайте “Защо не на мен?” Запомнете, че в големия кръговрат на живота, вие сте като всички останали, нито Господ, нито майката природа са склонни да фаворитизират. Така че научете се да приемете и хубавото и лошото в живота в благодарност.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.