През годините, вероятно без да го осъзнавате, сте възприели някакви вярвания, които ви ограничават, които тихичко саботират усилията ви за персонално развитие. Ако започнете да обръщате по-голямо внимание на вътрешния си глас тези вярвания лесно ще се разкрият под формата на извинения. Ако трябва да сме честни, когато човек истински иска нещо, ще намери начин да го постигне. Ако не, ще си намери извинение… и после ще живее с това извинения всеки ден от живота си, пише блогърът Марк за marcandangel.com

Именно това прави толкова хора по света нещастни. Всъщност всеки един от нас без изключение си намира извинения. Въпросът е да следим себе си, да внимаваме за извиненията, които сами си измисляме и превръщаме в ограничения, преди да са се превърнали в нещо, за което дълбоко да съжаляваме.

Можете да приемете този текст, като обаждане за събуждане.

Спрете да си измисляте извинения защо не можете да се справите с нещо и започнете да се фокусирате върху всички причини защо трябва да направите така че дадено нещо да се случи.

Сега е моментът да започнете да правите промени, дори когато ви е много по-лесно да си намерите извинение.

Без повече мързелуване. Без повече бързи и повърхностни решения. Без повече баламосване на другите. Без повече “Това ще го свърша утре.” Без повече такива извинения:

1.  “Твърде късно е.” – В действителност НЕ Е твърде късно да живееш живот, който да те накара да се чувстваш горд. Няма възрастова граница, след която да не можете да обърнете посоката. Да седите и да бездействате, живеейки живот, от който сте нещастни е една голяма и трагична загуба. Честно казано никога не е нито твърде рано, нито твърде късно да бъдете този, който имате потенциала да бъдете. Няма времеви ограничения – можете да спрете или да започнете, когато си поискате. Можете да се промените или да си останете същите. Можете да изкарате най-доброто или най-лошото от ситуацията. От вас си зависи да направите най-доброто. Правете неща, които ви плашат. Изживявайте емоции, които не сте изживявали. Прекарвайте време с хора, които са ви помогнали да се развиете. Живейте живот, с който ще се гордеете. И ако разберете, че не се справяте до момента, имайте куража да направите промяната.

2.  “Все още не съм достатъчно добър.” – Пълни глупости! Дайте най-доброто от себе си и не се страхувайте, че ще направите някоя грешка. Ако правите грешки значи правите нови неща, опитвате нови неща, учите се, живеете, предизвиквате себе си, променяте се, и променяте света към по-добро. Не можем да постигнем нищо стойностно без да  допуснем грешка. Няма значение за какво конкретно се отнася, ако чакате докато нещата са се нагласили съвсем и са ясни и точни, то тогава вечно ще чакате. И запомнете грешките не са провали, това е начинът, по който се учим и развиваме.