Днес, в епохата на информацията, непрекъснато попадаме на нови факти, които заместват предишните ни представи, било то научни открития или изобретения.

Ето няколко исторически факта, които знаем от училище и са се оказали погрешни.

1. Наполеон и носът на Сфинкса

Сфинксът в Гиза е известен с това, че няма нос. Както разказва легендата, армията на Наполеон е разрушила тази част по време на битката през 1798 г. Въпреки това, през 1737 г. датският пътешественик Фредерик Норден изобразява статуята без нос, с което опровергава историята на Наполеон.

2. Ухото на Ван Гог

Историята за прочутия художник, който от отчаяние отразял ухото си и го изпратил на своята любима, е твърде украсена. Всъщност всичко се е случило след конфликт с Пол Гоген, при който Ван Гог го е нападнал с бръснач. В пристъп на разкаяние или умопомрачение, според различни източници, той отрязъл къс от ухото си със същия бръснач.

3. Рогатите шлемове на викингите

Свикнали сме да виждаме викингите, изобразени с рогови шлемове, но археолозите не са открили свидетелства за нищо подобно, свързано точно с викингите. Подобни бойни украшения са използвани още от бронзовата епоха, дълго преди тях.

4. Стоунхендж

Стоунхендж е една от най-големите мистерии в света и непрекъснато изникват нови и нови хипотези за него. И въпреки това първоначално той няма нищо общо с днешния си вид. През 1901 г. Уилям Гауланд инициира възстановяването на паметника. Последните снимки доказват, че той изглежда доста по-различно, отколкото в древни времена.

5. „Откриването“ на Америка

В учебниците ни по история пише, че Христофор Колумб е открил Америка през 1492 г. Въпреки това първите европейци, стигнали до Новия свят, били викингите в края на 10-и век. Тогава се проследява и първият генетичен контакт.

6. Поемите на Осиан

Шотландският поет Джеймс Макферсън бил прочут с това, че е превел поемите на Осиан, келтски бард от 3. век. Въпреки това, когато бил изправен пред искането да представи ръкописите, той отговарял уклончиво. Такива все още не са открити и ръкописите официално се смятат за мистификация.

Източник: Bright Side