Маските може да не са най-задължителната вещ в чантата ви, но в даден момент могат се окажат от съществено значение за много хора, когато става дума за излизане от къщи, за предпазване от коронавирус и в опит да се спре разпространението му, пише Independent.

Намираме се в момент, в който всеки търси какво да е приспособление да нахлузи на лицето си, за да се предпази от вируса, и дори самите лекари по света доста трудно се снабдяват с така необходимите за тях материали. Последното, което би предположил някой е, че огромно количество медицински маски ще бъдат открити в крипта под катедрала в столицата на САЩ Вашингтон.

В криптата на Националната катедрала във Вашингтон, която принадлежи на епископската църква, бяха открити поне 5000 респираторни маски N95, поставени там преди повече от десетилетие, по време на огнището на птичия грип.

За щастие намерените маски се оказали в добро състояние и веднага били изнесени от църквата и транспортирани до Националната детска унивеситетска болница в Джорджтаун.  

Италиански свещеник почина от коронавирус, след като даде респиратора си на по-млад пациент

И тук историята не свършва. Въпреки приютяването на всички тези маски, криптата е забележителна и с това, че е дала подслон на тленните останки на няколко известни личности, включително бившия президент Удроу Уилсън и писателката Хелън Келер. Мартин Лутер Кинг-младши също говори в катедралата (въпреки че не е погребан там). Мястото наистина е привлекателно средище на различни мистерии и любопитни събития.

Томас Уодроу Уилсън е двайсет и осмият президент на САЩ, управлявал в периода 1913-1921 година. Като президент подкрепя даването на избирателни права на жените, със закон намалява лихвата по кредитите за фермерите, въвежда мерки за забрана на детския труд и закон за създаване на система за трудови обезщетения. Лауреат е на Нобеловата награда за мир.

В българската памет остава като политик, който отстоява запазването на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в пределите на държавата по време на мирните преговори от 1919 година.

Източник: Independent / Gospodari