Чували ли сте това: "PQ е новото IQ!"?

Междуличностната интелигентност е един от най-пренебрегваните, недостатъчно използвани набори от умения. В училище, докато оформяме развитието си или пък на работа, докато напредваме в професионалния живот, често мислим за техническите умения, които трябва да развием. Но тогава забравяме за т.нар. меки умения (soft skills). Мнозина сред съвременните фирмени психолози вече смятат, че те не трябва да бъдат пожелателни като изискване към кандидатите за работа, а задължителни. 

PQ е People Quotient. Когато човек разполага с изключителни умения да се справя с околните - people skills, всичко в живота му става по-лесно. Той може: 

  • да преговаря за повече пари;
  • да прави приятелства по-лесно;
  • да се включва в не-неудобни разговори;
  • да казва "Не" на токсични хора;
  • да изгражда бързо връзки с клиенти;
  • да се разбира с колегите;
  • да прихваща лъжи;
  • да се кара по-малко с партньора си;
  • да разбира останалите в живота си и каква е мотивацията им те да вършат или казват нещo.

Съществуват пет основни умения, които всеки модерен човек трябва да овладее и да използва ежедневно, за да напредва. Те са тайни оръжия на взаимодействието. Става дума за следното: 

1. Да ентусиазира и да се заразява с въодушевление. Може да звучи лудо, но емоциите ни са заразни и ние хората разпространяваме настроението си един на друг през цялото време - дори чрез това, което публикуваме във Facebook. Изследване, анализирало над 1 млрд. обновления на статуси в социалната мрежа сред 100 млн. потребители показва, че позитивините публикации покачват духа и "по спирала" провокират споделянето на още положителни неща. Една негативна публикация обаче създава, отново спирала, но надолу, още негативни споделяния. 

Ето и добрата новина: положителните обновления са били по-въздействащи и по-"заразни" от негативните. Това се отнася както за офлайн, така и за онлайн живота. В друго изследване, публикувано в British Psychological Society, става ясно, че британски учени са открили, че когато споделяме положителни новини с приятел, това помага и на двама ни. Щастието ни повишава неговото, както и обратното - когато той споделя хубави неща с нас. 

В съвременната среда, където е пълно с тревога, страхове и негативизъм, е полезно да умеем да създаваме въодушевление и да умеем да изразяваме външно такова пред хората. Съвет: споделяйте големите добри новини, но също така споделяйте и малките добри новини. Харесвате определено кафе? Просто го споделете, макар да не е нещо кой знае колко голямо. Освен това, преди да се срещнете с добър приятел помислете за всичките хубави новини, които може да му споделите. Помислете за смешните истрии, любопитните подробности и общите ви интереси, преди да му се оплачете както си трябва.