Родителството е умение, което се учи цял живот. То е съвкупност от инстинкти, любов, тревога, умора и много, много търпение. Всеки родител понякога греши. Иска ни се да се върнем назад и да не сме казали нещо, да не сме реагирали така избухливо.

А когато децата пораснат, със сигурност съжаляваме за пропуснатите мигове с тях, когато работата или нещо друго е било по-важно.

Връзката между родители и деца се гради цял живот, тя е толкова здрава, че почти нищо не е в състояние да я разруши. Често родителите грешат, опитвайки се да бъдат идеални. Няма безгрешни родители, нито има безгрешни деца. И слава богу!

Тайната на доброто родителство не е в това никога да не грешиш, да не повишаваш тон, постоянно да си усмихнат, а в простите житейски уроци, които детето ви ще запомни завинаги и ще му помогнат да израсне като добър, щастлив и психически издръжлив човек.

1. Извинете се на детето си, когато не сте прави. Признайте грешката си честно и открито, за да признава и то на свой ред, когато сгреши.

2. Никога не приемайте безусловно, че сте по-умен от детето само защото сте по-голям. Приемете, че понякога детето може да ви научи на нещо.

3. Благодарете на детето си, когато направи нещо мило за вас или за някой друг.

4. Похвалете го, когато постигне успех, покажете му, че се гордеете с него.

5. Изслушвайте го. Не забравяйте да му казвате, че го обичате.

Цветелина Велчева