5 прости трика, с които можете да влияете на хората

27 юли 2018 г., 17:01
3553

Shutterstock

Как да превърнем недоброжелателите в приятели, да се научим умело да обръщаме в своя полза мнение на околните? Достатъчно е да се усвоят няколко прости психологически трика, пише Мениджър NEWS.

1. Помолете за услуга

Тази тактика е известна още и като „Ефектът на Бенджамин Франклин”.  Той обичал да повтаря, че този, когото сте помолили за услуга е по-вероятно да повтори жеста и друг път, отколкото този, когото сте принудили или задължили да свърши нещо за вас.

 Психолозите Джон Джейкър и Давид Ланди проверили в практиката тази теория. В резултат на своя експеримент те открили, че участниците в него, помолени от тях за персонални услуги били по-доброжелателно настроени от другите, на които просто било възложено да свършат същото. Както обобщават самите учени, ако някой се съгласи да изпълни вашата молба, то е защото ви смята достоен за своето внимание. Голяма работа е егото!

  2. Завишавайте целите

 Ако искате да получите нещо от даден човек, особено, когато става дума за гонене на резултати, първоначално го помолете за нещо сложно и неизпълнимо. Дори и леко абсурдно. Естествено, всеки здравомислещ ум ще ви откаже. Тогава деликатно „пробутайте” втори опит, при който формулирайте реалната си молба: „а, дали не бихте могли да...”. Този път ще стане, категорични са психолозите, защото ще сработи чувството за вина от първия отказ, дори и да е напълно основателен. Човек, който веднъж ви е отказал, вече има формирано чувство за дълг към вас и е много по-вероятно да се съгласи да ви направи услуга, обясняват те

 3. Започнете с малко

 Този трик пък е взаимстван от маркетинга, където се прилага точно обратната тактика – започва се с напълно приемливо предложение, а след това, стъпка по стъпка се разширяват перспективите и изискванията. Тук сработва споменатият вече „Ефект на Франклин”. Когато успеете да предразположите човек при първи контакт, той сам ще ви търси впоследствие.

4. Обръщайте се по име

 Името играе важна роля в човешките взаимоотношения. Произнасянето на името е най-добрата музика за ушите на неговия притежател, казва Дейл Карнеги. Така че, когато се обръщате към някого по име, вие изначално го предразполагате. Важно е обаче да е с мярка и да не ставате прекалено фамилиарни.

 5. Подражавайте

 Ласкателството винаги е било най-силното оръжие на интриганите. Подражаването или мимикрията е едно от неговите проявление. Осъзнатото копиране на външния вид и поведението на даден човек, неволно го настройва да е по-благоразположен към „копието” си.  Това ласкае самочувствието на „оригинала” до степен, че постепенно започва да се нуждае постоянно от присъствието на подражателя си, който се превръща за него в живо доказателство за собствения му статут.

Ключови думи:
Коментари