Как да превърнем недоброжелателите в приятели, да се научим умело да обръщаме в своя полза мнение на околните? Достатъчно е да се усвоят няколко прости психологически трика, пише Мениджър NEWS.

1. Помолете за услуга

Тази тактика е известна още и като „Ефектът на Бенджамин Франклин”.  Той обичал да повтаря, че този, когото сте помолили за услуга е по-вероятно да повтори жеста и друг път, отколкото този, когото сте принудили или задължили да свърши нещо за вас.

Психолозите Джон Джейкър и Давид Ланди проверили в практиката тази теория. В резултат на своя експеримент те открили, че участниците в него, помолени от тях за персонални услуги били по-доброжелателно настроени от другите, на които просто било възложено да свършат същото. Както обобщават самите учени, ако някой се съгласи да изпълни вашата молба, то е защото ви смята достоен за своето внимание. Голяма работа е егото!

 2. Завишавайте целите

Ако искате да получите нещо от даден човек, особено, когато става дума за гонене на резултати, първоначално го помолете за нещо сложно и неизпълнимо. Дори и леко абсурдно. Естествено, всеки здравомислещ ум ще ви откаже. Тогава деликатно „пробутайте” втори опит, при който формулирайте реалната си молба: „а, дали не бихте могли да...”. Този път ще стане, категорични са психолозите, защото ще сработи чувството за вина от първия отказ, дори и да е напълно основателен. Човек, който веднъж ви е отказал, вече има формирано чувство за дълг към вас и е много по-вероятно да се съгласи да ви направи услуга, обясняват те

3. Започнете с малко

Този трик пък е взаимстван от маркетинга, където се прилага точно обратната тактика – започва се с напълно приемливо предложение, а след това, стъпка по стъпка се разширяват перспективите и изискванията. Тук сработва споменатият вече „Ефект на Франклин”. Когато успеете да предразположите човек при първи контакт, той сам ще ви търси впоследствие.