Уенди Сузуки е професор по неврална наука и психология в Центъра за неврални науки в Нюйоркския университет.

Според нея един от най-ефективните начини за справяне с тревожността са упражненията за развиване на т.нар. психическа устойчивост. Макар да изглежда, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, тези упражнения могат да ви помогнат да изградите своята психическа устойчивост и да се научите как да се справяте със стресови ситуации, без да губите самообладание.

Ето и упражненията, които Уенди прави ежедневно, за да изгради психическа устойчивост и издръжливост и които тя препоръчва редовно да се правят.

1. Представете си добрите резултати.

Според Уенди трябва да започвате деня си, като мислено преодолявате проблемите си, визуализирайки само положителния изход от ситуацията. Например, ако имате насрочена трудна среща с шефа си, представете си как присъствате на нея, как разговаряте с шефа си и в крайна сметка всичко се получава по най-добрия възможен начин. Ученият подчертава, че е важно да не се подценявате. Представете си не добър резултат, а най-добрия възможен резултат.

2. Превърнете безпокойството в напредък.

Негативните емоции като гняв, страх, тъга, тревога и неудовлетвореност могат или да потиснат, или да заредят човека с енергия. Сузуки ни насърчава да мислим за положителната страна на емоциите и как те могат да ни помогнат. Например, ако сте ядосани, гневът може както да замъгли визията ви и да ви попречи да се движите напред, така и да бъде използван като мотивираща сила.

3. Добавете нещо ново в живота си.

С помощта на онлайн ресурсите възстановяването и освежаването на ума ви с нови умения вече е по-лесно от всякога. Да, да сте в зоната си на комфорт е по-приятно, но Сузуки казва: „Не е задължително това да са упражнения или нещо предизвикателно. Достатъчно е нещо, което просто леко ви изважда извън зоната ви на комфорт." Промяната може да предизвиква страх, но тя ни помага да разширим хоризонтите си и да осъзнаем способностите си.

4. Поддържайте връзка.

Когато сме под стрес, първото нещо, което искаме да направим, е да се оттеглим, да се затворим в себе си и да се изолираме от околните. Въпреки това е много важно да поддържаме връзка с другите. Това ще ни даде усещането, че не сме сами, ще ни обгради с хора, на които държим и които се грижат за нас, когато преминаваме през трудни моменти и емоции.

5. Излезте сред природата.

Научно доказано е, че природата помага на хората да се успокоят и е полезна за цялостното им благосъстояние. Не е необходимо да живеете някъде в гората, за да изпитате това. Просто излезте на разходка, прекарайте известно време на терасата, отидете в парка или се разходете в двора си. Природата наистина повдига духа, помага ви да прочистите съзнанието си, да пренаредите приоритетите си и да рестартирате мозъка си, когато нивата на стрес започнат да се покачват.