Когато сме заедно в романтична връзка с някого  в продължение на години, нашата личност се трансформира. Променя се начинът, по който виждаме света, пише Мениджър Нюз. Дългите връзки пробуждат в човека напълно различен начин на мислене и поведение, твърди Джошуа Уолф Шенк.

Той е автор на книгата "Силите на двама" ("Powers of Tow"), издадена в Щатите. За нея разказва Business Insider. Според него двойките с дълготрайни отношения развиват вид "споделен ум". Наблюдения на психолози посочват, че те се променят поне по следните 5 начина и това са белезите на "споделения ум":

Човек развива с партньора си уникален споделен език. В този език определени съобщения и фрази между двамата нямат никакъв смисъл, ако бъдат чути от околните. "Вътрешният език е първият знак, че вие двамата оперирате в синхрон", отбелязва Шенк. Според изследване на професора по комуникационни науки към Тексаския университет Робърт Хупър тайният език се развива с две цели: той задълбочава връзката в двойката и установява уникална споделена идентичност. 

Човек спира да се самоцензурира. Повечето говорим с непознати и дори с приятелите си различно спрямо начина, по който се откриваме пред партньора, когато сме само в негово присъствие. Когато сме сред познати и приятели, развиваме тактика на самонаблюдение. Опитваме се да удовлетворим другите, като адаптираме поведението си към тях, за да се впише то в синхрон с тяхното. Но когато сме с партньора, се освобождаваме от този самоконтрол и потокът от думи тече гладко и естествено.