Любимата храна на малките сладурчета, разбира се, е сладка. Курабийки, бонбони, сладоледи, кексчета, вафли, палачинки... А при употребата на захар главното е мярката – особено, когато става дума за деца.

Какви количества сладко могат да ядат и какви са заплахите от прекомерната употреба на захар пред невръстния организъм изброява letidor.ru.

Научен подход

Специалистите по хранене са категорични: деца от 1 до 4 годинки могат да ядат на ден не повече от 50 г захар – 5 чаени лъжички. Това не е препоръчителна доза, а самият праг, след който започват проблемите. На пръв поглед може да изглежда, че количеството е прекалено голямо - всъщност са си две супени лъжици.

Нашето дете не яде по толкова, така че няма нищо страшно“, мислят много родители. Но тук не става въпрос за захар в чист вид. 50 грама е норма, покриваща абсолютно всички продукти, които детето консумира на ден.

Да видим: какво ядат и пият нашите деца? Мюсли с мляко, сладък чай, компот, плодово пюре, кифли... Все продукти, които смятаме за относително полезни и здравословни, но във всички тях има захар. Дори и възрастните е нежелателно да консумират повече от 60 грама захар на ден, да не говорим за децата. Работата е там, че ядем много повече от 100, а и от 200 грама.

Вижте продължението на страницата на Новите родители.