На всеки се случва от време навреме да се съмнява в себе си. Дори някои от най-известните хора в света страдат от липса на увереност и самочувствие. Лейди Гага например разкри в новия документален филм за себе си, че понякога се чувства като „загубенячка в гимназията“, докато Ариана Хъфингтън нарича вътрешния си глас „неприятният съквартирант".

В интернет е изписано много по темата как да преодолеем спъващата ни неувереност, но почти никой не обръща внимание на факта, че има няколко случая, в която тя може да бъде полезна, ако бъде използвана по правилния начин.

Така че, преди да отхвърлите неувереността като нещо „крайно негативно“, може да си припомните тези четири неща:

1. Неувереността може да ви мотивира да продължите да учите и да се развивате

Когато се съмнявате в собствените си способности, вие получавате стимул да продължите да се самоусъвършенствате. Например, може да имате чувството, че сте позабравили френския език през лятото и да се запишете на кратък курс, за да си го припомните, или пък може да не сте особено сигурни в стратегията, която сте решили да следвате в новия си проект, и търсите съвет от ваш колега, който е добре запознат със задачата. От друга страна, ако мислите, че знаете всичко и сте напълно уверен в своите способности, ще влезете в период на професионален застой.

Малката доза несигурност е несравним мотиватор, който може да ви подтикне да се постараете повече, да вложите повече усилия и да усвоите някакво ново умение, за да се задържите на върха на възможностите си. В крайна сметка това ви прави по-уверени и ви помага да продължите развитието на вашата кариера(понякога в нови насоки, които дори не сте си представяли).

2. Неувереността може да ви помогне да видите грешките си

Като всеки човек и вие грешите.  Някои хора обаче отказват да приемат този факт и смятат себе си за безгрешни, като винаги намират извинения за собствените си пропуски и начини да прехвърлят вината върху някой друг. От друга стана, когато осъзнавате вашите недостатъци и си признавате грешките, вие се превръщате в човек, на който останалите могат да разчитат и да се доверяват. В края на краищата, никой не иска да работи с нарцис, който се интересува само то себе си.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.