Критичното мислене е жизненоважно за всички предприемачи и високопоставени лидери. Въпреки че това умение често бива пренебрегвано, храната, която приемате всеки ден, оказва огромно влияние върху него и определя способността ви да вземате важни решения в критични моменти. Не съществува магическо хапче, което да ви направи велик критичен мислител, но с леки промени в хранителния си режим бихте могли да подсилите мозъчната си активност и да оптимизирате способността си да мислите критично.

Като бивш консултант по мениджмънт, научих това по трудния начин – с много проби и грешки. Сега, като предприемач на пълен работен ден, съм усвоила няколко хранителни навика, които поддържат ума ми остър като бръснач, за да мога да се представям възможно най-добре, независимо от предизвикателствата. Ето ги и тях:

1. Пийте кафе, но без да прекалявате

Кофеинът наистина ви ободрява, но не ви зарежда с никаква енергия. Всъщност, той е като наркотик – стимулант, - който засилва концентрацията и способността за критично мислене. Повечето проучвания сочат, че 200-300мг кофеин са достатъчни, за да постигнете желания ефект – толкова е съдържанието му в две чаши кафе. Превишите ли тази препоръчителна доза, ефектът ще бъде обратният – вълнение, разпилени мисли и дърдорене.

Ако усетите, че прибягвате до каната с кафе по няколко пъти всяка сутрин, напомнете си, че трябва да карате по-внимателно. Уверете се, че сте хапнали нещо заедно с кафето. Препоръчвам ви да пиете прясно изцедени фрешове – те също са много енергизиращи и задействат ума.

2. Ограничете сладкото

Ако хапнете зърнена закуска и след това я полеете с портокалов сок, нивото на кръвната ви захар рязко ще се вдигне и ще се почувствате хиперактивни, но след около час-два способността ви да мислите ясно, рязко ще спадне. Причината е, че простите въглехидрати се разграждат бързо. Те рязко вдигат кръвната захар и енергичността ви, но последните, рано или късно, спадат стремглаво, вследствие на което мозъчната функция бива притъпена и може да ви е трудно да си спомните каквото и да било.

За да се преборите с този проблем, ограничете захарните изделия и обучете тялото си да търси по-здравословни храни. Уверете се,  че заедно със захарта си набавяте протеини и фибри – първите забавят храносмилането и балансират кръвната захар, а вторите забавят навлизането на глюкозата в кръвта. А и по принцип е добре да приемате фибри с всяко хранене, предимно под формата на сурови зеленчуци и плодове.

Ако организмът ви отчаяно се нуждае от захар, хапнете ябълка в комбинация с бадемово масло. А приемайки зеленчуци преди обяд и вечеря, лесно ще си набавите така необходимите за тялото фибри.

3. Яжте повече ядки

Ядките и семената са доказано полезни за мозъка. Освен това, те са чудесен източник на витамин Е, който забавя влошаването на мозъчната функция в следствие на стареенето. Орехите подпомагат умението ни да разсъждаваме, което е жизненоважно за критичното мислене. Не само че са вкусни, но и можете да си ги хапвате в офиса. Мазнините, които съдържат, не бива да ви притесняват – те засищат глада и ви помагат да се фокусирате.

4. Не прекалявайте… с нищо

Прекалявайки с някоя дейност – независимо дали става въпрос за работа, сън или тренировки, – има опасност да постигнете обратен на желания ефект. Обилното хранене преди стартирането на нов проект биха могли да попречат на мисленето ви. Когато преяждате, вие намалявате притока на кръв до мозъка, тъй като тя се насочва към храносмилателната ви система.

Със сигурност прескачането на основните хранения не е добра идея, но и не искате те да са прекалено големи. Яжте, докато не се заситите. Лично аз предпочитам салата и малка купичка с леща. Държат ме сита с часове, без да изсмукват мозъчната ми сила.

Вани Хари, лайфстайл консултант, за Entrepreneur.com

Източник: Мениджър Нюз