Най-накрая сте направили това, което се каните от кой-знае-кога – изтрили сте профила си във Facebook. Но навикът е втора природа и макар да не липсват социални медии – Twitter, Instagram, Snapchat – те не покриват онези характеристики на Facebook, с които сме свикнали. Има обаче няколко добри алтернативи на най-голямата социална мрежа, които предлагат повече поверителност и контрол, освен познатия начин на комуникация.

Diaspora

Една от най-старите алтернативи на Facebook и наистина демократична като начин на функциониране. Софтуерът Diaspora не е собственост на една компания, а е с отворен код и може да бъде управляван от всеки, който иска да създаде сървър. Потребителите могат да избират на кой сървър да съхраняват информацията си. Те могат да взаимодействат с всеки един потребител на Diaspora, независимо на кой сървър се съхраняват данните им. 

Path

Платформа с изчистен и прост интерфейс, създаден за максимално улеснение на потребителите. Един от най-големите плюсове е, че можете автоматично да споделяте публикациите си в други социални сайтове като Facebook и Τwitter.

Vero

Платформата е създадена само за мобилни устройства и има страхотни инструменти за управление на снимки. Политиката за защита на личните данни не е толкова силна, но дава на потребителите повече контрол.