Връзката на детето с родителите му е уникална: индивидуална, специална, истинска. Ето защо понякога отнема години, докато осъзнаем, че родителите ни може би далеч не ни влияят добре. С течение на времето неправилното им поведение може да се превърне в тъжна нормалност. Разбира се, и най-здравословните отношения – били те романтични, приятелски или семейни – рядко минават без конфликти. Затова тъкмо начинът, по който родителите ви разрешават конфликтите, може да бъде признак доколко здравословна е връзката ви.

Но токсичното поведение нито се появява от нищото, нито е по ваша вина. То често се обяснява донякъде със склонност към нарцисизъм. Навярно най-добрият начин да се справите с токсичните си родители е да се посъветвате с терапевт. Така ще преработите връзката с тях и ще намерите най-правилния път.

1. Манипулират ви, за да наложат волята си. Като възрастни ние също копнеем за обич. Токсичните родители могат да използват това, за да получат желаното. Ако детето не им се подчинява, те го заплашват с отчуждение. Психоложката Джъстин Карино твърди: „Дори да вземате правилните решения за себе си, родителите ви внушават, че решенията ви по някакъв начин им вредят“.

2. Не приемат чувствата ви на сериозно. Всъщност родителите ви винаги трябва да приемат страховете и грижите ви на сериозно. Ако ви се струва, че не го правят и отхвърлят чувствата ви, може да се стигне дотам да се усъмните в собствените си възприятия. Според Джъстин Карино „човек се чувства емоционално обезценен от токсичните си родители и след разговор с тях е силно разколебан и обезверен“. 

3. Ако не споделяте тяхното мнение, ви обвиняват в липса на уважение. Токсичните родители избягват дискусии и компромиси: за тях е важно само собственото им мнение. Вошите мисли и желания изглежда нямат никаква тежест – дори когато вече сте възрастни.

Ако смятате, че родителите ви са токсични, трябва да поставите ясни граници. При това е от голямо значение да сте последователни. Колкото и да ви е трудно, може да се окаже полезно да ограничите контактите си с тях. Психоложката Чивона Чайлдс казва: „Родителите не се променят изведнъж. Навярно трябва да се дистанцирате от тях, за да се излекувате – а това може да е труден за преглъщане хап“. Важно е да разберете, че не вие сте виновни за токсичното поведение на родителите си.