Преди малко приключих разговор по телефона с клиентка и докато разсъждавах върху разговора, усетих сълзите в очите си –  пише д-р Сюзан Биали за Psychology Today. – Твърде добре помнех цикъла, през който тя минава: всяка нова диета обещаваше спасение. Все още помня блестящото чувство на надежда, чистота и вълнение, което чувствах, когато започвах нов режим на хранене: този път ще проработи. Това е вълшебният момент, в който всичко се променя. 

Усещането от спазването на новата диета е страхотно – поне в самото начало. Но неизбежно се проваля и старите навици се завръщат – заедно с познатите чувства на срам, некомпетентност, безсилие и безнадеждност. 

Повечето от нас знаят, че диетите не работят. Под „диета“ имам предвид хранителен режим, предназначен да ни помогне да отслабнем колкото е възможно по-бързо – което не е устойчиво в дългосрочен план. Последната доказана мъдрост в областта на отслабването е, че бързата загуба на тегло, обратно на популярните твърдения, е добра стратегия за намаляване на здравословните рискове, свързани със затлъстяването и лошите навици на хранене. Въпреки това трябва да имате реалистична дългосрочна стратегия или ще се върнете към старите навици и вероятно ще възвърнете всички изгубени килограми. 

Намираме в себе си достатъчно неща, които да критикуваме и чувството, че сме неспособни да поддържаме здравословен начин на живот може да бъде изключително деморализиращо. Не е ли наша вина, че не можем да контролираме апетита си и да спазваме диета?

Не, вината не е ваша. Неизбежно е. Диетите обикновено са екстремни начини на хранене, които постигат краткосрочни резултати, често на цената на доста голяма жертва. Чувствате се тотално неудовлетворени след ядене. Или прекарвате часове да приготвяте специални менюта или харчите пари за безумно скъпи храни. Всичко това работи в периода, в който сте изпълнени с ентусиазъм и решителност, но нямате търпение диетата да свърши, защото е толкова трудно да се поддържа. 

Аз победих люлката на диетите в живота си отдавна. Дълбоко вярвам, че става дума за парадигмална промяна, в която изграждаш нова връзка с храната и по-мило отношение към себе си. Става дума за разбиране на вашите уникални нужди, свързани с храната, вместо да следвате някакъв универсално приложим план. 

Не искам да омаловажа трудната задача, каквато е отслабването. Изследвания показват, че когато отслабнете, организмът ви увеличава сигналите на апетита в опит да възвърне равновесието си. Това е голямо предизвикателство. И въпреки това смятам, че начинът, по който подхождаме и мислим за храна та е единствената стратегия, която работи, за да постигнем и поддържаме здравословно тегло за цял живот. 

Ето три ключови принципа, които проработиха при мен и клиентите ми: 

1. Откажете се от крайностите

Всеки път, когато правите крайни промени в навиците си, има предвидим бумеранг ефект. Чувствате се толкова лишени или стресирани от екстремната дисциплина, която си налагате, че в определен момент настъпва криза и изоставяте диетата – обикновено с пълна сила, купища излишни калории, мазнини и захар. Някои хора се чувстват толкова безнадеждни след години „провали“ да постигнат положителни промени, че могат да имат такава криза, дори докато успешно правят умерени промени. В подобни случаи казвам на хората да не бъдат толкова строги със себе си, естествено е да се случва подобно нещо и не е нужно нищо, освен да опитат да се върнат към добрите навици, които са изградили. Не се критикувайте, не се срамувайте и не се самобичувайте. Просто започнете отново. Вместо да се обвинявате, използвайте тази фраза: „Това е нормално и предвидимо. Случва се почти на всеки и е окей.“

2. Най-основното е да се наслаждавате на това, което ядете.

Никакви здравословни навици няма да се задържат, ако не ви доставят удоволствие – а животът е прекалено кратък, за да ядете храна, която мразите. Не се опитвайте да смените чийзбургера, за който мечтаете със салата (освен ако не обичате салата). Какво бихте яли вместо това, което е по-здравословно от чийзбургера? Това може да означава просто да махнете кашкавала и пържените картофи, или да си вземете салата за гарнитура – нещо, което правя винаги, но само в заведенията, защото ми се струва трудно да правя салати у дома.