Бебешката и детската кожа не е като тази на възрастните. Тя е много по-уязвима. Досега се смяташе, че това се отнася най-вече за недоносените и че кожата няма защита до шестата седмица след раждането, когато постепенно се приспособява от живот в утробата с течна към суха среда.

„Последни проучвания удължиха периода на приспособяване до 6 месеца и повече. Смята се, че защитените механизми, които изграждат перфектна кожна бариера, се задействат постепенно и по-бавно", разказва доц. Жана Казанджиева, дерматолог от Кожна клиника на Александровска болница.

Снимка: личен архив

„Съвременните схващания в дерматологията са, че докато бебето навърши 6 месеца, трябва да сме изключително внимателни към продуктите, които слагаме върху кожата му. Те трябва да са максимално пречистени, без аромати, без консерванти, без цвят и емулгатори.

Новите проучвания са свързани с 3 вещества - салицилова киселина, октокрилен (Octocrylene) и бензофенон (Benzophenone), за които има задълбочени анализи.
С тях трябва да сме много внимателни, когато ги нанасяме, защото бебешката кожа има способността да абсорбира доста по-голям процент, отколкото ни се иска.

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.