Все повече жени използват мобилни приложения за месечния си цикъл. Вместо да се чудят къде се е дянало проклетото календарче, то се намира винаги в телефона им, и ако пропуснат да отбележат началото на цикъла си, то им напомня любезно, вметвайки лежерно, че май нещо закъснява.

Има апликации, които директно минават на въпроса – „Дали не сте бременна?”, ако закъснението е от по-продължителните. В случай, че приложението предполага основателно и точно това се случва с вас, задължително ще ви предложи да го включите в режим „Бременност”. Така с едно приложение - два заека. Първо следите месечен цикъл, а после бременност.

В този режим обикновено се проследяват седмиците и дните, оставащи до термина, и няма много допълнителна информация какво се случва във всеки един етап от бременността. За сметка на това обаче разни умни хора са създали приложения за смартфон, ползвани от милиони жени по света и пригодени специално за бременни – с приветлив интерфейс и отговори на въпроси, които може и да не си задавате изобщо.

Ето три от тях, които ни се сториха полезни, симпатични и достъпни.

Pregnancy+
App store/ Google Play

Щом апликацията бъде персонализирана, с добавянето на снимка (ако искате), килограми в конкретния момент (пак по желание) и дата на термина (ако не я знаете, тя я изчислява вместо вас, стига да си спомните първия ден от последната менструация), всеки път щом бъде отворена, целият екран се превръща в бебе – живо, мърдащо, в утроба. И то не какво да е бебе, а точно в такъв етап на развитие, каквото е и вашето в момента.

Има и видео, което показва нагледно как ембрионът се превръща във фетус, през какви етапи минава с всяка изминала седмица от напредването на бременността и какво предстои за него и за вас.

Приложението предлага всекидневно и Съвет на деня, който се отнася до настоящия период на бременността и засяга различен аспект от нея – един ден ще е свързан с хранене, в друг с определена група витамини, на третия се разглежда евентуален физиологичен проблем. Приложението има и блог, който лесно може да бъде посетен чрез линк под всеки съвет.

Апът показва още и размера на бебето със симпатични картинки на плодове или зеленчуци, а също така и информация за конкретната седмица, в която се намира бременната – какво се случва с тялото на жената, какво се случва с плода, за какво да се внимава от здравословна гледна точка, на какво да обърне внимание партньорът (да, приложението може да се свали и от бъдещи татковци, които искат да са в час).

Много ни допадна следното: отивате на бутона baby, а оттам в Timeline и ви се отваря симпатична графика кога и какво се случва или трябва да се прави – от момента, в който е хубаво да се пробваме с първия тест за бременност, през първия ултразвук и различните изследвания (не всички са задължителни, разбира се), до деня на термина, когато е редно да ръкопляскаме от щастие, за да посрещнем подобаващо новия човек в групата.

Вижте още на страниците на Новите родители.