На 29 декември 1993 г. на остров Лантау в Хонконг приключва монтажът на най-високата статуя в света на открито на седящия Буда Амогхасидхи - Тиан Тан Буда. Намира се в двора на манастира По Лин на възвишението Анпин и символизира хармоничната връзка между човека и природата, хората и религията. Тя е основен център на будизма в Хонконг, а също и популярна туристическа атракция.

Общата височина на статуята е 34 метра, изработена е от 202 бронзови елемента с общо тегло 250 тона. Стойността на проекта е 68 млн. долара.

Строителството на комплекса започва през 1990 г. и завършва с откриването на статуята на 29 декември 1993 г. – това е денят на просветлението на Буда Гаутама, основател на будистката религия.

При откриване на статуята на церемонията по откриването са поканени монаси и високопоставени гости от континентален Китай, Хонконг, Тайван, Индия, Япония, Корея, Тайланд, Малайзия, Сингапур, Шри Ланка и САЩ.

Комплексът е обект на голям туристически интерес. От 2006 г. до него основно се стига с кабинкова въжена линия. Първата ѝ спирка е в град Дунчун, а последната е Анпин. Линията минава покрай международното летище на Хонконг.

Статуята е кръстена Tian Tan Buddha, защото в основата си е модел на Олтара на небето в Храма на небето в Пекин. Статуята представя Буда да седи на престол от лотос. Заобиколен е от шест по-малки бронзови статуи, известни като "Предлагането на шестте Деви", отрупвани с цветя, тамян, лампи, мехлеми, плодове и музика в чест на Буда. Тези дарове символизират любов, морал, търпение, усърдие, медитация, мъдрост и всичко необходимо, за да се изпадне в нирвана.

Посетителите трябва да изкачат 240 стъпала, за да стигнат до Буда, макар да има и криволичещ път за превозни средства за нуждите на хора с увреждания.

Tian Tan Buddha изглежда спокойно и достолепно. Дясната му ръка е леко вдигната. Статуята е със северно изложение и това е уникално сред най-големите статуи на Буда, тъй като всички останали са с южно изложение.

Под статуята има три подземни етажа: Залата на Вселената, Залата на благотворителен заслуги, както и залата за възпоминание, в които се влиза срещу заплащане. Един от най-известните експонати вътре е реликва от Гаутама Буда, състояща се от някои от неговите предполагаеми кремирани останки. Има и огромна камбана с изображения на Буда, която звъни на всяка седма минута - общо 108 пъти на ден като символ на освобождаване от 108 видове човешки раздразнения.