Всяко едно преживяване може да ни помогне да станем по-силни и по-добри хора. Да бъдеш оптимист, да контролираш собствения си живот и да не се самосъжаляваш са само част от характеристиките, които всеки от нас си струва да развие. Ето какво още отличава силните хора според Ейми Морин, психотерапевт и автор на книгата 13 Things Mentally Strong People Don't Do.

1. Балансирате емоциите и логиката

Силните хора са наясно как емоциите влияят върху мисленето им. Могат да преценят кое – логиката или чувствата – преобладава в процеса на вземане на решения и съумяват да запазят баланс между  двете.

2. Прекарвате времето си продуктивно

Човек може да си намери хиляди оправдания, за да не свърши нещо. Но душевно силните хора се съсредоточават върху това, което наистина искат, и избягват да губят време в непродуктивни дейности.

3. Вярвате в способността си да се адаптирате към промените

Животът непрекъснато се променя и не винаги е лесно човек да се адаптира към новите обстоятелства. Повечето хора се противят на промените, но емоционално силните се стремят да се справят с бързо променящата се реалност.

4. Изправяте се срещу страховете, които ви дърпат назад

Повечето хора избягват страховете си; някои се изправят пред тях единствено за да направят впечатление. Но психически силните хора нямат нужда да се доказват. Те се сблъскват и преодоляват страховете, които им пречат да бъдат по-добра версия на себе си.

5. Учите се от грешките си

Психически силните хора не се опитват да оправдаят действията си или да скрият грешките си от другите. Те се учат от грешките си и се надяват да станат по-добри.

6. Намирате баланс между това, което сте и това, което искате да бъдете

Ако сте психически силен човек, може да приемете това, което сте в момента, но никога не спирате да работите, за да станете по-добър човек.

7. Радвате се на успеха на другите хора

Да бъдеш психически силен означава да умееш да си сътрудничиш с другите. Не завиждате на успехите им, а напротив – искрено се радвате и тържествувате заедно с тях.