Не забравяме да проверим срока на годност на млякото. Знаем и колко време издържат козметичните продукти. За съжаление не обръщаме внимание на онези вещи в нашата къща, които ползваме много повече, отколкото би трябвало.

Например…

В спалнята

Възглавници – 2-3 години

С времето която и да е възглавница се превръща в дом на акари. Освен това губи формата си и това може да доведе до сериозни болки във врата.

Пантофи – 6 месеца

Пантофите са идеални за разпространението на гъбични инфекции. Съответно трябва да ги перете колкото се може по-често.

В банята

Гъба – 2 седмици; Кисе – 6 месеца

Гъбите и кисето са развъдници на гъби и мухъл. Естествените и синтетични продукти от този тип могат да бъдат варени в гореща вода. По този начин ще убиете бактериите, развиващи се в тях.

Хавлия – 1-3 години

Мокрите хавлии са перфектни развъдници на бактерии. Дори и да ги перете постоянно, няма да успеете да се преборите с тях.

Четка за зъби – 3 месеца

Разбира се, четката за зъби трябва да се смени, веднага след като четината по нея се изхаби. Не е лошо да си купите и нова, ако сте изкарали настинка или грип. В противен случай рискувате да се заразите отново.

Перхидрол – 2 месеца

След като отворите веднъж шишето с перхидрол, в рамките на 2 месеца течността в него ще се превърне в най-обикновена вода. Затворена бутилка от този тип не трябва да се съхранява за повече от 1 година.

Тоалетката

Четка за коса/гребен – 1 година

Не забравяйте, че трябва да ги почиствате добре поне веднъж седмично. Ако пък четката ви е с естествен косъм, това означава да я сменяте на 7-8 месеца.

Парфюм, дезодорант, тоалетна вода – 1-3 години

Парфюмите и дезодорантите съдържат есенции, които траят 3 години, когато се съхраняват затворени и 2, когато се отворят. Тоалетната вода пък – 4 години, когато е затворена и 2 – когато се отвори.