19 предмета от нашия бит, за които не сте подозирали, че имат срок на годност

24 март 2019 г., 13:25
19326

Gurza / Shutterstock

Не забравяме да проверим срока на годност на млякото. Знаем и колко време издържат козметичните продукти. За съжаление не обръщаме внимание на онези вещи в нашата къща, които ползваме много повече, отколкото би трябвало.

Например…

В спалнята

Възглавници – 2-3 години

С времето която и да е възглавница се превръща в дом на акари. Освен това губи формата си и това може да доведе до сериозни болки във врата.

Пантофи – 6 месеца

Пантофите са идеални за разпространението на гъбични инфекции. Съответно трябва да ги перете колкото се може по-често.

В банята

Гъба – 2 седмици; Кисе – 6 месеца

Гъбите и кисето са развъдници на гъби и мухъл. Естествените и синтетични продукти от този тип могат да бъдат варени в гореща вода. По този начин ще убиете бактериите, развиващи се в тях.

Хавлия – 1-3 години

Мокрите хавлии са перфектни развъдници на бактерии. Дори и да ги перете постоянно, няма да успеете да се преборите с тях.

Четка за зъби – 3 месеца

Разбира се, четката за зъби трябва да се смени, веднага след като четината по нея се изхаби. Не е лошо да си купите и нова, ако сте изкарали настинка или грип. В противен случай рискувате да се заразите отново.

Перхидрол – 2 месеца

След като отворите веднъж шишето с перхидрол, в рамките на 2 месеца течността в него ще се превърне в най-обикновена вода. Затворена бутилка от този тип не трябва да се съхранява за повече от 1 година.

Тоалетката

Четка за коса/гребен – 1 година

Не забравяйте, че трябва да ги почиствате добре поне веднъж седмично. Ако пък четката ви е с естествен косъм, това означава да я сменяте на 7-8 месеца.

Парфюм, дезодорант, тоалетна вода – 1-3 години

Парфюмите и дезодорантите съдържат есенции, които траят 3 години, когато се съхраняват затворени и 2, когато се отворят. Тоалетната вода пък – 4 години, когато е затворена и 2 – когато се отвори.

В детската стая

Биберон – 2-5 седмици

Бибероните от латекс трябва да се подменят независимо от това колко често се ползват или как изглеждат на външен вид. Материалът, от който са изработени, се разпада лесно, а в пукнатините могат да се развъдят микроби.

Детските автомобилни седалки – 6-10 години

С времето качеството на пластмасата и пяната се влошава. Седалката губи формата си и вече не предпазва детето. Добра идея е при това положение да купите нова, отколкото да използвате старата.

В гардероба

Сутиен – 1-2 години

Щом сутиенът изгуби формата си или своята еластичност, стане твърде голям, особено малък или неудобен, най-добре е да го изхвърлите.

Обувки за джогинг – 1 година

След като сте пробягали 300-350 км със своите маратонки, подложката им започва да се влошава, което означава, че върху ставите ви се оказва по-голям стрес.

В кухнята

Подправки – 1-3 години

Подправките губят вкуса си и аромата си с течение на времето. Смлените не трябва да бъдат съхранявани за повече от 6 месеца.

Брашно – 6-12 месеца

Доброто брашно може да бъде съхранявано в рамките на 6 месеца. Първокачественото – 1 година.

В килера

Пожарогасител – 15 години

Ако по пожарогасителя има каквито и да е следи от нараняване (например пукнатина в маркуча), най-добре го подменете или занесете на ремонт.

Разклонител – 1-2 години

Трябва да сте наясно, че подобни предмети имат капацитет. Ако сте го надвишили, това може да ви създаде сериозни проблеми, включително да доведе до пожар.

Дезинфектанти – 3 месеца

След този период губят ефективността си.

Препарати против комари – 2 години

След този период вече не действат както би трябвало.

Източник: BrightSide

Ключови думи:
Коментари