Неуспехи са част от живота. Въпреки добрите намерения, дългите безсънни нощи, големите рискове и упоритата работа, шансът за провал винаги съществува.

Този факт от живота не носи особено голяма утеха. Да гледате как нещо, което сте изградили с много труд и пот се разпада пред очите ви, може да бъде крайно вбесяващо и деморализиращо. По-лошо, то може дори напълно да ви парализира и да ви накара да се съмнявате в собствените си умения и способности. 

Преди да попаднете в един безкраен кръговрат от депресия и негативни чувства, не забравяйте, че е възможно да се изправите след провала, по-силни от всякога.

Това са 18 съвета от учени и предприемачи, за това как да се справите с провала.

1. Тъгувайте

Да, правилно прочетохте. Тъгувайте. Позволете си да почувствате всичко, което изпитвате. Заради този провал, вие тъгувате за загубата на личността и бъдещето, което сте си представяли. Изразената скръб и съжаление за изгубеното може да облекчи вашите страдания.

„Съществува естествен траурен период. Ако не затваряме чувствата си, вътре в себе си, имаме силата да се справим с тях.“, казва Алфред Маркъс, професор в университета на Минесота.

2. Не тъгувайте прекалено дълго

Колко дълго, е прекалено дълго, когато говорим за период на скръб и съжаление? Някои предприемачи предлагат да си поставите фиксирана дата, след която да продължите напред.

След загубата на Олимпиадата от 2006 година, скиорът Джереми Блум се изолира за 48 часа от външния свят, за да анализира случилото се. След тези два дена, той продължава напред без да мисли за миналото. Тази отдаденост към бъдещето е от ключово значение за справянето с всички несгоди, казва Блум.

3. Бъдете честни със себе си

Погледнете трезво на ситуацията и набележете ясно причините и резултатите от провала. Анализирайте какво точно се случи и защо.

Ако имате нужда, потърсете приятел или ментор за външна оценка и перспектива. Те трябва да ви държат отговорни за грешките, които вие подсъзнателно ще опитате да рационализирате и откъснете от себе си, казва проф. Маркъс.

„Хората, с които искате да се свържете, са тези, на които искате да покажете, че може да си извадите поуки от провала и да продължите напред.“, добавя професора. 

Намерете начин да бъде искрени и открити относно вашите неуспехи. Да си признаете грешките може да бъде трудно и болезнено, но по този начин гарантирате, че няма да ги повторите.

4. Простете си

Преди шест години се случи немислимото за бизнес консултанта Джийн Хамет. Бизнесът му рухва под тежестта на лоша сделка, която е извън неговия контрол. Не след дълго, той остава без доходите, нужни, за да се справи със скъпите и сложни правни въпроси. Той трябва да продължи напред, ако иска да се справи със ситуацията. Преди обаче да поеме по този път, Джийн трябва да прости на себе си.

Той гледа как негови приятели се справят с предизвикателствата и разбира, че прошката води към устойчивост и издръжливост. Въпреки че проблемите му са били само и единствено негови, той разбира, че не е сам.

„Успях да забравя за болката и да поема отговорността за случилото се. Прощавайки на себе си, аз научих най-важният урок, в това пътуване.“, казва Хамет .

5. Разберете какво ви прави щастливи

Имате ли хоби, което обичате, или места, които ви карат да се чувствате щастливи? По време на трудните периоди, позитивните мисли могат да ви предпазят от депресия и потиснатост. „Позитивността е от ключово значение, тъй като тя подхранва устойчивостта и постоянството“, твърди Барбара Фрердриксон, професор по психология в Университета на Северна Каролина, Чапъл Хил.

Отрицателните емоции могат да забавят процеса на възстановяване, тъй като те подхранват стреса и страха, блокират идеите и решенията за справяне със проблема. Положителните емоции, от друга страна, могат да разширят вашия кръгозор.

6. Бъдете благодарни за това, което имате

Нещата не са чак толкова зле, нали?! Понякога всички имаме нужда от това напомняне.

По тази причина, предприемачът Мат Мейбъри препоръчва всеки ден, без изключение, да си записвате нещата, за които сте най-благодарни. Списъкът има и практическо приложение. Ако сте изправени пред неуспех, можете бързо да го прегледате и да видите колко много други неща вървят по план и, че животът ви всъщност никак не е лош.

7. Медитирайте

Музикалният магнат Ръсел Симънс гарантира за положителният ефект от медитацията. Той съветва да отделите по 40 минути на ден за тих и спокоен размисъл. Симънс твърди, че  медитацията изчиства съзнанието му от излишни неща, които само го разсейват и му помага да се фокусира над своята креативност.  

8. Помогнете на някого

След преживян неуспех, потърсете начин да бъдете полезни. Джон Брубейкър е работил като треньор по лакрос в края на 90-те, но след време е попаднал в задънена улица. Изглежда, че колкото по-усилено е работил, за да спечели всеки мач, толкова повече е губил.

Неговият ментор му предложил да пренесе фокуса си от желанието за победа , към желанието да помага. По този начин той започва да се концентрира над потенциала на своите играчи и да коментира победите, колкото се може по-рядко. Брубейкър споделя, че колкото повече е помагал на отбора си, толкова по-често е започнал да побеждава.  

9. Търсете възможности

Провалите без съмнение са много неприятни и натоварващи. Всеки от нас има различна толерантност към стреса, едно оптимално ниво на напрежение, което прави работата ви интересна и интригуваща. Когато, обаче прекрачим границата на този толеранс, започваме да вземаме лоши решения и да страдаме от здравословни проблеми. 

„За да контролирате вашите нива на стрес, помислете за възможностите, които изникват от всяка напрегната ситуация“, съветва Дейвид Балард от Американската асоциация на психолозите. Може би буреносният облак, който е надвиснал над вас има светла страна, в лицето на спестено време или пари, които да използвате за нещо друго.