Густав Малер (на немски: Gustav Mahler) е австрийски композитор, диригент и оперен режисьор, един от големите симфоници от края на 19. и началото на 20. век.

1. Влюбен в ла минор

Тази чувствена, кореспондираща с до мажор тоналност, особено допадала на Густав Малер. Той споделял, че първата творба, с която открил своя тонален език, била „Песента на плача“: кантата за хор, солисти и оркестър, композирана в ла минор.  Гуляйджийската песен „Воплите на Земята“, симфонията-кантата „Песен за Земята“ и рондото от неговата Девета симфония също са издържани в ла минор. За тази тоналност той казвал, че крие в себе си някаква съдбовност и същевременно му вдъхва дързост и енергичност. Ла минор е тоналност, която води към най-дълбоките кътчета и най-стръмните върхове на съществото му.

2. (Не)доброволна бавачка

На първото му назначение като диригент в задълженията на Густав Малер влизало да разхожда в градския парк бебето на интенданта.

3. Удари на съдбата

Семейният живот на Малер не бил лесен. Бащата бил склонен към насилие и малкият Густав неведнъж бил принуден да наблюдава как бие майка му. От общо 14 деца в семейството шест умрели като малки. Един от братята му починал на 13, когато Густав бил едва 15-годишен. Брат му Ото, също композитор, се самоубил на 21 години. Родителите на Малер починали рано и той се чувствал задължен да се грижи за по-малките си братя и сестри. Собствената му дъщеря Мария-Ана се споминала през 1907 година от дифтерит – удар на съдбата, преработен от него в цикъла „Песни за умрелите деца“.

Густав Малер страдал от проблеми със здравето и трябвало да се бори с растящия антисемитизъм в Европа. Негов терапевт бил не друг, а самият Зигмунд Фройд.

4. Музиката на Малер във филми

Музиката на Малер звучи в повече от 100 филма, сред които „Смърт във Венеция“, „Злокобен остров“, „Децата на хората“ и „Дървото на живота“.

5. Проклятието на Деветката

Много композитори напускали този свят, след като завършвали своята девета симфония, докато пишели десетата. Черната серия започнала с Бетовен, последвал го Шуберт. Антонин Дворжак също написал само девет симфонии. Суеверният Брукнер се опитал да надхитри съдбата и за да избегне цифрата, композирал симфония № 0. И Малер направил опит да заобиколи „проклятието на Деветката“, затова я нарекъл „Песен за Земята“. Във всеки случай по-късно все пак написал девета симфония и скоро след това умрял.

6. Целунат от Музата

Освен за него, съпругата му Алма Малер-Верфел е била омъжена за архитекта Валтер Гропиус и писателя Франц Верфел, а имала и любовна афера с художника Оскар Кокошка. Известна виенска красавица, от нея се интересували много влиятелни мъже на епохата – художникът Густав Климт, композиторът Александър фон Землински и други. Тя също композирала, но Малер се отнасял пренебрежително към музикалната й дарба. В един от дневниците си тя пише: „Той изобщо не признава изкуството ми, за сметка на това цени своето. Аз пък не признавам неговото и ценя моето. Това е положението! Той непрекъснато говори за опазване на неговото творческо наследство. Аз не мога така“.

 7. Необразован

В областта на музиката Малер бил упорит и трудолюбив, но в други сфери изглежда му липсвала амбиция. В гимназията в Прага той бил най-слабият ученик от всичките 64, а в гимназията в  Ихлава се провалил на матурата.

Превод: Цветелина Велчева