На 15 юни се навършват 176 години от рождението на Едвард Григ

Големият норвежки композитор е роден на 15 юни 1843 г. в Берген. След като завършва консерватория в Лайпциг, той се връща в родината си, където започва усилено да изследва норвежкия музикален фолклор. Григ добива световна известност благодарение на сътрудничеството си с драматурга Хенрик Ибсен, композирайки музиката към неговата пиеса „Пер Гинт“.Така се раждат двете му прочути сюити  „Песента на Солвейг“ и „В пещерата на планинския цар“.

Ето 7 любопитни факта за Едвард Григ:

1. Григ започнал да изучава музика на 6-годишна възраст, а на 9 написал първата си композиция.

2. Норвежкият композитор бил доста суеверен и не излизал на сцената без своя талисман – малка керамична жаба, която носел в джоба на фрака си.

3. Като много други композитори и той си имал специално местенце, където да твори: малък павилион близо до родната му къща в Берген с изглед към морето и фиорда. Накрая се отказал от къщата по настояване на жена си, защото вървял слух, че има афера с хазяйката.

4. На негово име е назован един кратер на Меркурий.

5. Григ се отнасял много критично към творбата си „В пещерата на планинския цар“, за която казвал: „Самият аз изобщо не мога да я слушам – от нея лъха силно на кравешка тор, на шовинизъм и самодоволство! Надявам се обаче хората да доловят и иронията в нея“.

6. В кинокласиката на Фриц Ланг от 1931 година „М“ убиецът на деца Бекман си подсвирква мелодията на  „В пещерата на планинския цар“ – това е единствената музика в целия филм.

7. Приликата му с Алберт Айнщайн е изумителна. Уверете се сами!

Цветелина Велчева