Големият бароков композитор Георг Фридрих Хендел е роден в Хале, Германия, но през 1710 година, само на 25, заминава за Лондон и с малки прекъсвания живее там чак до смъртта си. Затова англичани го възприемат като „свой композитор”. Лондонският период е и най-продуктивният в творчеството му – именно там създава своя шедьовър, ораторията „Месия“, както и “Музика на водата”. Дори става поданик на британската корона на 22 януари 1727. Когато на 14 април 1759 година умира в лондонското си жилище, той е на 74 години – преклонна възраст за онази епоха.

Хендел обичал да повтаря: „Човек трябва да научи, каквото има за учене, а после да следва собствения си път“.

Музикалният гений Лудвиг ван Бетовен му отдава високо признание, като казва за него:  „Хендел е най-великият композитор, живял някога. Бих искал да сведа глава и да коленича пред гроба му“.

Мнозина други споделят мнението му и не крият възхищението си пред този музикален гений.

Крал Джордж III го удостоява с изключително признание и като се прекланя пред таланта на Хендел, го нарича „Шекспир на музиката."

Джордж Бърнард Шоу коментира, че „Хендел е не просто композитор на Англия: той е институция. Нещо повече – той е свещена институция."

Дори самият Моцарт отбелязал веднъж: „Хендел умее по-добре от всички нас да създава ефекти – когато поиска, удря като гръмотевица!“

Цветелина Велчева