Когато се влюбим, рядко мислим за съвместен живот след 10, 15, 20 години. Връзките се развиват тук и сега: това е страст, чувства, пеперуди в стомаха, които често ни слагат „розови очила “. Но когато романтиката се изчерпа, партньорите несъзнателно започват да се нараняват един друг.

Защо се случва това и какво да правим по въпроса, обяснява психоложката Ина Карас пред изданието Psychologies.

Понякога изглежда, че човекът до вас ви обижда от злоба, но всъщност с действията си той само несъзнателно подчертава своите наранявания, казва експертът. И ако сте подготвени за това и също така започнете да подреждате собствените си психологически „блокажи“ възможно най-рано, тогава във връзката ви няма да има разочарование, твърди спициалистката и дава конкренти съвети.

1. Разбийте сценария

Има много сценарии за взаимоотношения: кротката Пепеляшка, която е възнаградена за търпението и несгодите си от добрата фея, жертвоготовната Малка русалка, изоставила семейството, отказала се от гласа си в името на любовта.
„Спомнете си какви любовни истории – приказки, филми – са ви вдъхновили и осъзнайте как те са повлияли на вашия модел на поведение“, съветва психоложката. „Когато осъзнаете, че живеете по определен модел, ще имате сили да го промените – сами или с помощта на специалист.“

2. Разберете семейната си история

Децата подсъзнателно възприемат модела на отношение на своите родители и баби и дядовци – тези възрастни, с които са израснали.
Ако сте отгледан само от майка си или само от баща си, това също ще повлияе силно на бъдещия ви семеен живот.
Не търсете „виновен”: трябва само да анализирате информацията и да започнете да променяте живота си, за да избягате от лошите модели.

3. Говорете с партньора си

Тема за общуване са предишните две точки: какви любовни истории са го впечатлили и как са се развивали отношенията между възрастните в семейството му.
Много е вазможно да разберете подробности от миналото на мъжа, когото обичате и вместо да се сърдите и карате, да разберете защо той се държи така и да му помогнете да коригира поведението си.

4. Приемайте недостатъците

Става дума да приемате както вашите, така и неговите недостътъци. Всъщност „недостатъците“ в една връзка са условност. Има нещо, което не приемаш или той не приема в теб. Ако партньорите никога не са успели да преодолеят отношението си към това, което не харесват един в друг и не са успели да се „променят“ един друг, рано или късно ще се разделят.

„Няма нужда да се опитвате да промените партньора си - това само ще навреди“, казва психологът. - Може да промените само себе си, отношението си към ситуацията и начините си на взаимодействие. Първото нещо, което трябва да направите, е да осъзнаете разликата между критика за заяждане, и критиката, с която правите анализ на ситуации, за да направите оценка. В идеалния случай трябва да не трупате раздразнение, а да се научите учтиво да изразявате мнението си."

5. Любов по всички правила

Съпружеската любов също има свои закони. Ето четирите най-важни:

- Любовта може да се развие само във взаимоотношения, в които съпрузите са готови да споделят както радост, така и скръб един с друг.

- Връзките се създават от двама души и двамата работят върху тях.

- Любовта иска да се грижим за нея и да й отделяме време и внимание.

- Любовта не идва веднага: тя се ражда, когато влюбването отмине. Но можете да се влюбвате в партньора си отново и отново – при истинската любов това се случва постоянно.

6. Научете се да чакате

Разбира се, не става въпрос за понасяне на насилие – морално или физическо. Но ако имате здрава връзка, трябва да можете да изчакате желания резултат.
Необходими са търпение и способност за преодоляване на трудностите, за да достигне връзката ви на ново ниво. 

Продължава на страницата на Новите родители