Много от изборите, които правим в живота са обект на любопитни въпроси и коментари от околните. Изглежда, че всеки има мнение относно това, което правим, как трябва да се държим и как да общуваме с другите. Понякога хората стигат дотам, че искат обяснения за решенията или изборите, които правите в собствения ви живот.

Популярният блогър и психолог Дейвид К. Уилям твърди, че макар и понякога да се чувстваме длъжни да им отговорим, някои неща просто са само и единствено лични. Ето неговия списък с 15 неща, за които не дължите на никого обяснение (дори и да си мислите, че трябва).

1.    Не дължите на никого обяснение с кого и къде живеете

Дали живеете с бившия си приятел или бившата приятелка, спите из хотели в цялата страна или живеете с родителите въпреки, че сте минали двадесетте години, не е нужно да обяснявате на никого, с кого и защо живеете, ако не искате. Ако сте наясно с положението, то това означава, че имате свои собствени причини, които са лични.

2.    Не дължите на никого обяснение за приоритетите ви

Вие имате свои собствени идеи за нещата, които карат вас и вашите близки да се чувстват наистина щастливи, което е вашият основен приоритет. Тъй като всички ние сме уникални личности с различни ценности, мечти и стремежи, вашите основни приоритети ще бъдат различни от тези на останалите. Не дължите на никого обяснение за това, което сте определили като основен приоритет в живота. Това е ваш личен избор.

3.    Не дължите извинение на някого, ако не съжалявате

Ако не съжалявате за вашите действия, все още смятате, че някой не е прав за нещо, или не ви е грижа дали ще ви прости, то не трябва да се извинявате. Много хора бързат да предложат извинения и се опитват да поправят нещата, въпреки че все още не са готови, а това само утежнява ситуацията и носи повече проблеми. Не трябва да се извинявате, ако не съжалявате или другата страна не е изслушала вашата версия на нещата.