Човек не иска да вярва, че нещо лошо може да се случи на него или на децата му, поради което често пренебрегва елементарните предпазни мерки срещу потенциални застрашаващи ситуации.

Ето няколко съвета, препоръчани от Bright Side, които помагат да предпазим малките от опасности, в града или на почивка.

1. Научете детето си да ви звъни, когато излиза и когато е пристигнало

Помогнете му да развие навика да се обажда, когато тръгва от училище или от дома, и когато пристигне на определено място. Обаждайте се и вие. Ако децата видят, че възрастните правят същото, те ще ги възприемат не като метод на контрол, а като нормално поведение на членовете на семейството един към друг.

2. Безусловно вярвайте на детето си, ако ви разкаже за странна или подозрителна ситуация

Ако детето ви каже нещо, което звучи подозрително, дори ако се отнася до семейните ви приятели, учители и т.н., вярвайте на думите му. Не забравяйте да проучите всички обстоятелства в ситуацията, защото похитителите и педофилите често са познати на семейството. Ако детето ви позвъни и ви помоли да ги вземете, направете го. Може би няма как да ви разкаже за подозренията и съмненията си по телефона.

3. Запишете телефонните номера на приятелите, учителите и съучениците на детето си, както и на спасителни служби и организации

Ако детето ви не дойде в определеното време, обадете се на учител или приятел. В такъв момент всяка минута е ценна, така че е важно незабавно да се свържете с онези, които могат да знаят къде и с кого е тръгнало детето. След като детето ви бъде намерено, не забравяйте уведомите останалите, че всичко е наред.

4. Преди да отидете на събитие, препълнено с хора, снимайте детето в цял ръст

Ако детето ви изчезне, да го опишете ще бъде много по-трудно, отколкото ако покажете снимката на хората, които могат да го търсят.

5. Ако детето ви не се прибира и не отговаря на обаждания, започнете незабавно да го търсите.

Независимо от причината, поради която детето може да е изчезнало, е необходимо да започнете незабавно да го търсите. В най-лошия сценарий времето би бил факторът, който работи срещу вас.

6. Обучете детето си да действа правилно в трудна ситуация.

В случай на спешност всяко дете може да се обърка, дори по принцип да знае какво да прави. Подготовката за потенциално опасни ситуации е важна. Повтаряйте редовно с децата вашия адрес и телефонните ви номера. Проигравайте различни ситуации: какво да направи, ако се загуби в магазина, ако не може да ви намери в градския транспорт или ако непознат се опита да го отведе някъде под някакъв предлог. На по-изолирано място заедно упражнявайте викането за помощ.

7. Снимайте подметките на обувките

Ако отидете в гората, за да берете гъби или на пикник в парка, би било полезно да направите снимки на подметките на обувките на децата си. Ако детето ви се изгуби, следите от обувките могат да помогнат при търсенето. Подбирайте за детето ярки дрехи, в никакъв случай камуфлажно облекло.

8. Съгласете се къде да се срещнете, ако се разделите

Ако отидете на претъпкано място (концерт, мол, парк), винаги определяйте място за среща, в случай, че се разделите, дори и да си носите мобилни телефони (те могат да бъдат изгубени, изхвърлени и т.н.) Изберете място, което се вижда отдалеч: фонтан, главен вход и т.н.