Много от нас са склонни към депресия и удължаващите се есенни нощи и мрачни дни предразполагат към нея. Състоянието на тъга, стрес и вечна тревожност е тягостно, но преодолимо, понякога и с необичайни практики. Ето някои от тях - изпробвани и действащи благотворно!

Гребен

След цял ден, прекаран пред компютъра, мимическите мускули се напрягат, главата натежава и боли. Когато се приберете, започнете да се решите в продължение на 10-15 минути. Този масаж на скалпа помага да подобрите кръвообръщението и да отпуснете мускулите.

Сладолед

Неговият вкус има доказан анти-стрес ефект и действа като допинг за настроението. Има и други храни освен сладоледа, които са по-добри от антидепресанти: бананите и мазната риба, съдържаща омега-3 мастни киселини – изключително полезни за нервната система.

Масаж
Ще си възвърнете енергията, ако в продължение на 30 секунди масажирате лекичко точките под носа, между веждите, в средата на долната устна и в центъра на дланта.

Разтриване на ръцете
Лесен начин за стопяване на напрежението и стреса е да разтъркате ръцете си, докато се затоплят. Полезно е също да разтъркате леко и ушите – това действа на доброто настроение и помага на концентрацията.

Под душа
Отмийте негативните емоции с дълъг душ. Застанете под топлата струя на душа, така че тя да масажира главата и раменете ви и оставете неприятностите да изтекат заедно с водата в канала.

Стълба

Изкачете стълбището в блока и после слезте по него – дори 30-секундно упражнение в рамките на един етаж ще засили притока на кислород към лимбичната част от мозъка, отговорна за контрола над емоционалния стрес.

Вижте още на страниците на Новите родители.