Бенджамин Франклин, един от бащите-основатели на Америка, отбелязва, че дължи успеха в живота си на специална система от добродетели, която сам е измислил.

През деня той носел в джоба си пакет карти, всяка от които съдържала 7 колони (дни от седмицата) и 13 реда. На всеки ред имало по една добродетел или полезен навик, които трябвало да се реализират до вечерта. Така Франклин успявал да извърши няколко добри дела през деня и да ги отбележи в картата с кръстче.

Тази система от добродетели била отлично средство за трениране на характера, силата на волята и чудесен механизъм за саморазвитие. Не напразно все още се използва от много успешни хора.

И така, каква е била същността на добродетелите на Бенджамин Франклин?

Списъкът с 13-те добродетели на политика изглежда така: спокойствие, мълчание, пестеливост, решителност, сдържаност, умереност, трудолюбие, подреденост, чистоплътност, справедливост, искреност, целомъдрие и смирение.

Франклин вярва, че ако човек се опита да се придържа към тези принципи ежедневно, може да стане по-устойчив, по-щастлив и по-богат. Въпреки това той иронично отбелязва, че всеки "трябва да има поне няколко недостатъка, за да не огорчава приятелите си".

Затова нека разгледаме тези принципи по-подробно.

1. Спокойствие

Франклин е убеден, че ако не можеш да промениш дадена ситуация, не трябва да се тревожиш за нея. Още повече, че той съветва да не се тревожим за решими проблеми, защото те рано или късно могат да бъдат променени.

"Това, което не може да бъде отменено, не трябва да се оплаква", казваше той.

2. Мълчание

Политикът настоява, че трябва да казвате само важни неща, които могат да бъдат от полза за вас или за другите. За него празните приказки са губене на време.

3. Пестеливост

Бенджамин Франклин казва „Този, който купува ненужното, скоро продава необходимото.“ И е прав. Той предпочита да харчи пари само за това, без което не може.

Според него разточителството никога не е довело никого до просперитет.

4. Решителност

Този полезен принцип днес се използва широко от най-богатите хора в света. Ако сте намислили нещо, не е нужно да чакате подходящия момент и да планирате дълго време. Най-прекият път към успеха е решителното действие, а не мечтите. " Едно "днес" струва две "утре", е казал Франклин.

5. Сдържаност

Франклин смята въздържането от лоши навици или слабости за проява на воля. Той нарича силни хора тези, които успяват преодолеят лошите си навици и мързела.

"Не яжте до насита, не пийте до опиянение", съветва той. И добавя, че човек, който е преситен с храна, обикновено няма достатъчно енергия за каквото и да било.

6. Умереност

Тази добродетел се отнасяла до контролирането на отрицателните емоции. Франклин съветвал да не се довежда конфронтацията до открита война, да не се разправяме с опонентите и да не таим обида към никого, дори ако човекът я заслужава.

7. Трудолюбие

" Онзи който живее само надежди и идеали рискува да умре от глад " - гласи един от известните цитати на Франклин. Политикът съветва да не витаете в облаците, а да работите постоянно - само така може да постигнете резултати.

8. Подреденост

Франклин използва този полезен навик, за да планира ясно всичките си дела, а също така да поддържа вещите и документите в ред. Впоследствие ефективността му се увеличава няколко пъти!

9. Чистоплътност

Франклин смята, че поддържането на чистота на тялото, дрехите и дома му също е важен навик. В чистото тяло се крият чисти мисли!

10. Справедливост

Бенджамин Франклин е бил противник на несправедливите обвинения, наказания и унижения. Той винаги се е опитвал да се ръководи от принципите на добротата и справедливостта в отношенията си с хора от всякакъв статус.

11. Искреност

Тази добродетел предполага честност и откритост. Въпреки че Франклин е бил политик, той не е можел да търпи лъжи и преструвки. Едно от неговите правила било следното: прави това, което казваш, и не мами никого.

12. Целомъдрие

Политикът смята за необходимо да обуздава любовните си пориви и да не губи главата си заради тях. А както показва историята, най-големите проблеми при мъжете са се случвали именно заради страстната луда любов.

13. Смирение

Не на последно място, важно е да се потушават всякакви прояви на гордост и суета. Бенджамин Франклин съветва да се подражава на Сократ и Исус.

Източник: cluber.com.ua