Голям брой ценни археологически открития, направени в различни исторически периоди ни позволяват да разгърнем някои от тайните и загадките на миналото, които винаги сме искали да научим. 

Представяме ви накратко някои от най-интересните археологически находки в историята, подбрани от Bright Side.

1. Теракотената армия

Местен фермер от провинция Шанси копае кладенец, когато открива тази огромна армия. Хиляди теракотени войни стоят пред гробницата на великия император Чи Ши Хуанг, за да го пазят в задгробния живот. Според учените тази огромна конструкция е един от индикаторите за безпрецедентния хуманизъм и прогресивни възгледи на императора, тъй като неговите предшественици обикновено заповядвали да се погребе всичко, от което имат нужда в задгробния живот заедно с тях, включително и жива войска. Въпреки факта, че войниците пазители са открити преди около 60 години, гробът на самия император още не е намерен.

2. Свитъците от Мъртво море

Огромна сбирка от древни ръкописи е открита на няколко места по северния бряг на Мъртво море. Изследванията показват, че свитъците са с хиляда години по-стари от най-ранния датиран ръкопис на книга от Стария завет. Благодарение на тези текстове сме научили много за живота в онези древни времена.

3. Бехистунският надпис

Надписът – триезичен клинописен текст (староперсийски, еламски и вавилонски) издълбан на скала в днешен Иран – е открит от английския пътешественик Робърт Шърли по време на дипломатическата му мисия в Персия през 1598 г. Той е направен по заповед на цар Дарий Велики и разказва за историческите събития в периода между 523 –521 г. пр. н.е. От него археолозите да научат много за древните и прочути цивилизации като Месопотамия, Шумер, Акад и Асирия. 

4. Дефилето Олдувай

Дефилето Олдувай е много богато на праисторически находки. То е открито от немския ентомолог Вилхелм Катвинкел през 1911 г., когато той пада в него, докато преследва пеперуда. На мястото са открити три отделни вида хоминини, сред които австралопитек, хомо хабилис и хомо еректус. Открити са и останки от хипариони (изчезнали трипръсти коне).

5. Ангкор Ват

Най-ранните сведения за този огромен каменен градеж на запад датират от 1601 г. Тогава Марчело Рибандейро от Испания попада на странния храм Ангкор Ват джунглата на Камбоджа. Въпреки това той не може да разреши загадката за неговия произход. 

Ангкор Ват („Главен храм“) е най-големият религиозен паметник в света. Той е масивна тристепенна структура с множество стълби и коридори, увенчан с пет кули. 

Храмът е наречен „Душата на кхмерите и спокойно може да се каже, че това е сърцето на една велика цивилизация.

6. Троя

Древният Илион, или Троя, спомената в поемите на Омир и Вергилий е открита през 70-те години на 19. век от немския самоук археолог Хайнрих Шлиман. След разкопките историята на древния град била разделена на няколко периода – от Троя I до Троя IX. Предполага се, че Троя IV e „Омировата“ Троя (1900 – 1300).

Gallery
Теракотената армия

Това откритие дава на учените нов поглед към епохата на първия император на Китай.

Zhao jian kang / Shutterstock

Gallery
Свитъците от Мъртво море

Най-старите фрагменти от Библията.

Guliver / Getty Images

Gallery
Дефилето Олдувай

Някога неизвестна територия, населявана от най-ранните хора и множество древни животински видове.

Yakov Oskanov / Shutterstock 
 

Gallery
Ангкор Ват

Най-големият религиозен паметник в света.

PhotoRoman / Shutterstock 

Gallery
Троя

Разкопките разкриват 46 културни пласта.

Nikolay Se / Shutterstock 

Gallery
Механизмът от Антикитера

Тази изчислителна машина е изпреварила времето си с векове.

imagIN.gr photography / Shutterstock 

Gallery
Помпей

Погребаният под пепелта римски град. 

Leonid Andronov / Shutterstock

Gallery
Розетският камък

Тази каменна плоча се оказва ключът за дешифрирането на египетските йероглифи.

Vladimir Korostyshevskiy / Shutterstock