Най-важните открития, моментът на внезапното проблясване на мисълта заради което си струва да извикаме "Еврика" се крият в сенките на погрешни аксиоми и идеи. В това вярва известният рисков инвеститорът Пол Греъм. Ето какво още има да каже той по този въпрос.

Ако откриете нещо ново има голяма вероятност да Ви обвинят в някакъв вид ерес. За да се открие нещо ново трябва да се работи върху идеи, които са добри, но не са очевидни – ако идеята е добра, то други хора най-вероятно вече работят по нея. Един често срещан начин да намерите добра неочевидна идея е да погледнете в сенките на погрешното схващане, към което хората са много привързани.

Но каквото и да откриете, докато работите върху подобна идея, ще бъде в противоречие с общоприетото схващане, което е криело нейната стойност. И хората, които се придържат към тази погрешна аксиома, ще излеят недоволството си върху вас. Ярки примери на този феномен са Галилей и Дарвин, но по принцип, той може би винаги е част от съпротивата срещу нови идеи.

Ето защо е особено опасно за организация или общество да имат култура, която тормози хората за глупости. Потискайки еретичните идеи, вие не просто пречите на хората да борят с погрешните аксиоми, които се опитвате да защитите. Вие потискате всякакви идеи, за която индиректно се намеква, че е погрешна.

 Затова е особено опасно за организация или общество да има навика да се нахвърля срещу ереста.

Около всяка заветна погрешна аксиома има мъртва зона от неизследвани идеи. И колкото по-абсурдна е аксиомата, толкова по-голяма е нейната мъртва зона.

Това явление има и положителна страна.

Има и положителна страна на този феномен. Ако търсите нови идеи един от начините да ги намерите е да търсите ерес. Когато погледнете въпроса от тази точка, депресиращо голямата „мъртва зона“ около погрешни представи става вълнуващо голяма мина за нови идеи.

Източник: Пол Греъм, блог / Мениджър Нюз