Алтернативната история винаги е била изключително популярен художествен жанр. Сред многобройните примери за това са теорията за палеоастронавтите (идеята, че интелигентни извънземни са посещавали Земята в дълбоката древност) от книгите на Ерик фон Деникен, както и многобройните книги за изчезналите континенти Атлантида и Лемурия. В това число можем да добавим и заплетените исторически

конспиративни теории

около Свещения Граал, превърнати в машина за пари от автори като Дан Браун. Едно мощно течение в океана от такава литература се заема от историите за „предколумбови” контакти между Стария и Новия свят. Според тях векове и дори хилядолетия преди експедициите на Христофор Колумб до двата американски континента са достигали, да речем, финикийци, древни египтяни, римляни или картагенци. На този фон единственият потвърден от „официалната” наука ранен контакт на европейци с местните жители на Северна Америка е дело на викингите. 

През пролетта на 2002 г. Гавин Мензес, бивш командир на подводница от Кралските военноморски сили на Великобритания, хвърли нещо като малка термоядрена бомба в морето от „предколумбови” спекулации. В своята книга "1421 - годината, в която Китай откри Америка" 65-годишният тогава самоук изследовател твърди, че двата американски континента са открити от флота на легендарния китайски

адмирал от 15. век. Джън Хъ

(1371-1435) 72 години преди първата експедиция на Колумб. Нещо повече, според Мензес адмирал Джън е достигнал бреговете на Австралия 350 години преди капитан Джеймс Кук и, освен всичко друго, е извършил първото околосветско пътешествие цял век преди знаменитото плаване на Фернандо Магелан.

В книгата си бившият офицер описва историята на епично околосветско пътешествие, проведено между март 1421 г. и октомври 1423 г. Изводът на британеца е, че китайските мореплаватели, предвождани от адмирал Джън, са изследвали бреговете на Африка, Южна Америка и Австралия и са плавали в Карибско море и в Калифорнийския залив. Китайският флот прекосява Индийския океан, заобикаля нос Добра надежда (крайната южна точка на африканския континент), след което се разделя, твърди Мензес. При това едната група от кораби е изследвала бреговете на Южна Америка, Антарктида и Австралия, докато другата е обиколила Централна и Северна Америка, заобиколила е Гренландия и дори е установила поселения в Новия свят.