Злото често се характеризира като отсъствие на добро. Всички ние си имаме различни определения за тези две понятия. Много често обаче истинското зло е изключително трудно за разпознаване (особено за онези, които винаги се опитват да открият добрината в другите).

Не можем да пренебрегнем факта, че около нас има истински зли хора, и трябва да се научим да забелязваме сигналите, които ни показват кога някой иска единствено и само да ни нарани.

1. Отричане на реалността

Независимо от това колко очевидна е истината, тези хора винаги ще я отричат. Тяхната истина е единствената, която има значение, въпреки че е напълно противоположна на действителността. Тяхната истина всъщност е отражение на техните порочни, нездрави мисли и идеи.

2. Изкривяване на фактите

Тези хора са невероятни манипулатори. Те са способни да изкривят всеки факт, който не искат да приемат. Притежават способността да изваждат нещата от контекста и да създават история, която е в тяхна полза.

3. Скриване на информация

Цялата информация, която според тях може да компрометира целите им, незабавно се укрива. Като пазят тази информация в тайна, те вярват, че не правят нищо нередно, т.е. не смятат това за лъжа. Ако обаче това премълчаване вреди на другите, със сигурност става дума за лъжа. Освен това те ще ви обвинят и ще ви накарат да се чувствате виновни, че не им гласувате доверие.

4. Подвеждане на хората

Това, в което те са много добри, е да ви заблуждават, като ви карат да се чувствате нападнати, некомпетентни, уязвими, уплашени или мразени. Те постигат това, като внимателно подбират добре обмислени думи.

5. Постоянни лъжи

За каквото и да говорят, те винаги ще добавят" пикантна" информация, защото изпитват удовлетворение, когато лъжат другите хора.

6. Без капчица разкаяние

Тези хора никога няма да съжаляват за това, че са наранили хората. Те се наслаждават на разрушаването на взаимоотношения или на всичко, което останалите намират за значимо. Намират удоволствие в страданията на другите. Ако видят нещо хубаво, ще направят всичко по силите си, за да го унищожат.