Някои от нас обожават да приготвят разнообразни и сложни ястия. Други смятат, че готвенето е неизбежна ежедневна рутина.

Ако има желание всеки може да стане истински кулинарен виртуоз, поне у дома – особено с помощта на тази колекция от професионални съвети.

1. Добавете мляко и сол, за да запазите карфиола бял
 
В процеса на готвене карфиолът придобива сивкав оттенък, който разваля външния вид на готовото ястие. За да избегнете това, добавете няколко капки мляко и щипка сол към врящата вода. Това ще помогне на карфиола да запази белотата си.

2. Запазете цветовете на варените и задушени зеленчуци

Уверете се, че зеленчуците остават ярки и свежи, дори когато са варени, задушени или пържени, като ги потопите в ледено студена вода веднага след готвене.

3. Подобрете сладкишите с щипка сол

Половин чаена лъжичка фино смляна сол, добавена към сладкото тесто, не разваля десерта, а подчертава вкуса на всички други съставки.

4. Замразено грозде вместо кубчета лед 

Топенето на кубчетата лед може да развали вкуса на бялото вино. За да предотвратите това, използвайте замразено грозде. Замръзналите гроздови зърна охлаждат напитката, без да променят вкуса.

5. Как да сварите идеалния ориз

Много често при варенето оризът се слепва. Ако искате да предотвратите това, покрийте тенджерата с обикновена кухненска кърпа веднага след изключване на котлона. Кърпата абсорбира излишната влага, която причинява слепването.

6. Как да получите на повече сок от лимоните

За да изстискате повече сок, сложете пресния лимон или лайм в микровълновата фурна. Нагласете го на максимална топлина за 10-20 секунди. Извадете плодовете от микровълновата и ги нарежете на 6 части с помощта на добре заточен кухненски нож. Изцедете сока - трябва да има много повече от обичайното.

7. Как да приготвите торта без рецепта

Не е нужно да се придържате към точна рецепта, за да приготвите вкусна торта. Всичко, което трябва да направите, е да запомните това просто правило: основните съставки трябва да бъдат по равно. Теглото на захарта трябва да толкова, колкото теглото на брашното. Количеството яйца трябва да е същото като количеството масло. Използвайте кухненски везни за правилно измерване.

8. Запазете месото сочно с яйчен белтък и нишесте
 
Добавете яйчен белтък и 1 чаена лъжичка царевично нишесте, за да запазите месото сочно и крехко при готвене.

9. Използвайте сол, за да направите сочни салати
 
Не добавяйте по-сочните зеленчуци към салатата веднага. Първо ги сложете в отделна купа и ги поръсете с малко фина сол. Изчакайте няколко минути, след което ги добавете към салатата. Добавете соса и разбъркайте добре всички съставки. Солта предотвратява загубата на течности от зеленчуците, като им помага да запазят свежия си вкус.

10. Кафето е по-вкусно с щипка сол и канела
 
Следващия път, когато правите кафе, опитайте да добавите канела и… щипка сол. Солта прави вкуса по-мек, а канелата го прави по-ароматно и свежо.

11. Измерване на съставките с ръка
 
Понякога количествата, описани в рецептите (особено в чуждоезичните) повече объркват, отколкото помагат. Ето един лесен пътеводител.

  • 1 чаша е приблизително колкото затворен юмрук
  • 1 унция е приблизително колкото целия ви палец.
  • 1 супена лъжица колкото горната част на палеца.
  • 1 ч.л. е колкото върха на показалеца.
  • 2 унции е приблизително една шепа.
  • 3 унции месо е колкото дланта на ръката (без пръстите).

12. Как да изстискате лимон, без да го режете

Не е нужно да разрязвате лимона, за да получите сок. Притиснете целия плод с ръка и го претърколете няколко пъти върху плота, след което пробийте долната част с клечка за зъби и изстискайте толкова сок, колкото ви трябва. Така лимонът ще остане свеж и може да използвате и останалата част от сока по-късно.