Ако винаги правя това, което винаги съм правил, винаги ще получавам това, което вече имам. Хенри Форд

Познавате ли усещането: Още няма обяд, а вие вече сте на трета чаша кафе и умът ви е изключил? Вие сте изцедени - физически, психически и емоционално. Вие сте безразлични към нещата, които носят радост. Мотивация? Забравете. Раздразнителност? Не се съмнявайте.

Твърде често изтощението следва успеха. Но да сте съсипани не е симптом за успех. Това е начина, по който тялото ви казва, че сте го забравили.

Макар че двойното еспресо може да ви помогне да изглеждате освежени, дълбоката, фундаментална промяна отнема време. Това е дългосрочна инвестиция във вас самите и трябва да я възприемете точно като такава. Ето защо решихме да споделим с вас тези 12 ефективни метода, подбрани от екипа на Bright Side, с които успешно да трансформирате живота си.

1. Спете като за последно

Вашето тяло е машина. Една красива, автентична и безумно сложна машина, която се нуждае от грижи и почивка. Както изключвате компютъра в края на деня, така трябва да изключвате тялото и ума всяка нощ. Добрият нощен сън буквално почиства мозъка от токсините, които се натрупват през деня, поради което той е от решаващо значение за вашето физическо и психическо благополучие. 

2. Съсредоточете се в храненето

Осъзнатото хранене изисква практика. Много практика. Особено ако сте от този тип хора, които хапват набързо с една ръка, докато с другата отговаряте на имейли и телефонни обаждания. Осъзнатото хранене ви предизвиква да разгледате същността на всичко, което консумирате - от къде идва, как е стигнало до чинията ви, каква стойност добавя към тялото ви. Осъзнатото хранене помага да се изгради здрава, устойчива връзка с храната, която отива отвъд простото задоволяване на глада. Това може да повдигне настроението ви, да намали стреса и да доведе до здравословно хранително поведение.

3. Избягвайте кофеина

Кофеинът е стимулант, който влияе директно върху вашата централна нервна система. Ето защо излишък на кафе може да ви докара сърцебиене и главоболие. Ако вече сте чувствате напрегнати или изтощени, двойната доза кафе няма да реши проблема. Вместо това опитайте по-естествени и дългосрочни решения като упражнения и медитация, за да се чувствате енергични и будни. Ако просто не можете да си представите живота без сутрешното си кафе, опитайте да изградите по-съпричастно отношение с него. Насладете се на интензивната миризма и вкус в любимата си чаша. С течение на времето може да приемете ритуала за по-необходим от самото кафе.

4. Станете (и останете) активни

Движението е мощен антистрес стимулант и доказано защитава паметта и умението за мислене. Дали ще се качите на велосипеда или ще пробягате кратко разстояние, дали ще отделите няколко минути за йога или други упражнения, научете се да използвате движението като метод за облекчаване на стреса. Физическата активност сутрин ще ви зададе темпото за останалата част от деня и ще изостри фокуса ви. Опитайте се да заделите поне 10 допълнителни минути за умерена физическа активност всеки ден и бавно ги увеличете до препоръчителните 30 мин. дневно.

5. Намерете спокойствие в мълчанието

Всяка статия за трансформация проповядва медитация и това е така, защото тя наистина работи. Около 80 % от причините за посещенията при лекар са поради проблеми, свързани със стреса. Всички те могат да бъдат предотвратени, ако полагаме малко грижа за себе си чрез медитация. Медитацията може да намали стреса, да повиши имунитета, да подобри съня и евентуално да увеличи щастието. Дори само 5 минути медитация може да озари вашия ден. Плюс това, хората, които медитират всъщност са по-рационални и по-малко тревожни, когато се сблъскат с предизвикателства.

6. Следвайте здравословна рутинна грижа за кожата

Щастливата кожа означава, че сте щастливи вие. И както всичко останало, формирането на здравословни навици за грижа за кожата отнема време. Старо, изпитано правило гласи, че са необходими 21 дни, за да се създаде един нов навик. Потърсете продукти и храни, които подхранват повече от това просто да придадат един добър тен. Следвайте дневен и нощен ритуал за грижа за кожата, който ви кара да се чувствате здрави и красиви и с течение на времето ще усетите, преобразяващите ефекти да се пренасят от кожата на настроението ви.