Знаем, че яденето на сладко води до пристрастяване, знаем, че от много шоколад ни избиват черни точки по лицето, знаем, че алкохолът убива мозъчните ни клетки, знаем... А вярно ли е това, което "знаем"? Редакторите на BrightSide ни представят кратък списък със заблуди относно няшето тяло и здраве. 

Проверете:

Мит 1: Таблетките витамини ни правят по-здрави

Витамините само регулират процесите в телата ни и ние трябва да бъдем внимателни при техния прием под формата на таблетки, тъй като прекаляването с тях е нож с две остриета и може да нанесе повече вреда, отколкото полза.

Мит 2: Бедната на кислород кръв е синя на цвят

Бедната на кислород кръв, която се изпомпва през вените към сърцето ни, определено не е синя - тя е с тъмно червен цвят. В учебниците е оцветена в синьо, за да се подчертае контрастът с богатата на кислород кръв. Вените през кожата ви изглеждат сини, заради начина по който се пречупва светлината, която попада върху тях.

Мит 3: Кафявата захар е по-здравословна от бялата

В действителност бялата и кафявата захар са едно и също нещо. Те се различават по отношение на използването на меласа, която придава на продукта тъмен цвят. Кафявата захар често погрешно се счита по-здравословна, защото не е толкова сладка като бяла, за сметка на по-голямото съдържание на вода.

Мит 4: Алкохолът убива мозъчните клетки

Голямото количество алкохол влияе на обменните процеси в организма и може да доведе до дефицит на кислород. Това може да навреди на връзките между мозъчните клетки, но тя не прави нищо срещу самите клетки.

Мит 5: Захарта прави децата хиперактивни

Захарта не прави децата хиперактивни. Захарта означава калории, а калориите означават енергия. Така че когато децата ядат много сладки неща, енергията просто извира от тях. Но не забравяйте, че най-вече захарта е изключително вредна за зъбите.

Мит 6: нервните клетки не се възстановяват

Това че нервните клетки не могат да се регенерират не е факт. Смъртта на нервните клетки е постояннен и изцяло естествен процес. Нови такива се появяват в различни части на мозъка. Когато човек се чувства стресиран, това е заради химията, които кара тези клетки да функционират и да си взаимодействат една с друга, а не заради самите нервните клетки, които се изразходват.