101-годишен италианец, роден по време на пандемията с испански грип, която бушува в периода 1918-1920, се възстанови успешно от новия коронавирус.

Според Си Ен Ен мъжът от Римини, известен просто като „г-н П“, е постъпил в болница миналата седмица, но е бил изписан в четвъртък.

Кметицата на града Глория Лиси го описа като „наистина необикновен“ и заяви, че неговият случай вещае „надежда за бъдещето“. „Г-н П се справи. Семейството му си го отведе вкъщи. Бъдещето дори и на 101-годишните не е предначертано“.

Над 33 хил. души в целия свят починаха от новия коронавирус. От тях над 10 хил. са от Италия. Случаят с г-н П е специален, тъй като, макар и вирусът да не дискриминира между различните възрастови групи, негови жертви са предимно възрастни или хора с вече съществуващи медицински проблеми.

С други думи, възрастните са изложени на по-голям риск и съответно – трябва да се пазят повече. Ето защо случаят на мъжа от Римини е толкова впечатляващ.

Съвсем наскоро Тедрос Аданом Гебрейесус, генералният директор на Световната здравна организация, заяви, че „трябва да работим заедно, за да предпазим възрастните хора от вируса. Те са ценни членове на нашите семейства и общества, но са изложени на по-висок риск от усложнения, свързани с COVID-19”.

За да ги предпазим, трябва да поддържаме безопасна физическа дистанция от тях. По този начин ще намалим шанса за разпространение на инфекцията.

Източник: Си Ен Ен