Много майки се страхуват от студовете и се настройват още от септември, че децата им ще боледуват цяла зима. Схемата е ясна: понеделник и вторник на детска градина, после - вкъщи с термометър под мишница до края на седмицата...

Същата работа е и в началните класове - децата се презаразяват едно друго, пенсионерите също лесно пипват вируси, както и всички, които нямат силна имунна система. Приказките и писанията за различните видове грип, които ще ни сполетят и как вирусите мутират, не облекчават ситуацията – треперим не само от студ, но и от страх. Защото знаете как е: антибиотици, витамини, пробиотици, болнични, отсъствия от училище, кисели физиономии...

Обаче има ефективни начини да не се стига до всичко това. Като се запазим здрави.

Колкото е по-здрав имунитетът, толкова по-малко ще ни сполитат инфекции, алергии, настинки. Или ще ги преболедуваме по-леко, защото организмът ни ще има сили да се справя с тях. Има обаче някои условия това да се случи – не с вълшебни лекарства, а с някои простички неща, които да включим във всекидневния си режим.

Хранене

Снимка: Guliver / iStock

Имунитетът зависи на 90% от състоянието на червата. Затова преди всичко трябва да си изградим правилен режим на хранене.

Винаги, а особено и в студеното време на годината е добре да започваме деня с чаша топла вода и малко лимонов сок за вкус. Да я пием преди закуската, като предварително сме измили зъбите и езика.

Никакви студени закуски! Изключете също мазните банички и сандвичи, сухите бисквити. Само топла и желателно - мека храна: палачинки, каша, омлет, сиренка. През деня – топъл обяд, до 17.00 ч. - следобедна закуска, и най-късно два часа преди лягане - вечеря. В закуската и вечерята може да добавяте подправки, но за обед ги избягвайте. Вечер не яжте орехи, мляко, бонбони и макарони.

Мед за всички

Снимка: Guliver / iStock

Но само сутрин, но и вечер. И не го добавяйте в чай, а го яжте самостоятелно, без топлинна обработка. Въпрос на вкус е какъв вид мед да изберете, но главното е да е качествен. Избирайте го от специализиран магазин или пчелин, не от място в което не сте сигурни, че се съхранява и транспортира правилно.

Разбира се, не бива да се прекалява с меда, както и с всичко останало, впрочем – две чаени лъжички на ден са напълно достатъчни. Добавяйте го в мюсли, гарнирайте питки, палачинки и бухтички с него. Експериментирайте с различни вкусове – акация, липа, букет, така и детето ви ще заобича мед.

Продължава на страниците на Новите родители.